Οι… αντοχές της Κρήτης δοκιμάστηκαν για μια ακόμα φορά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σάρωσαν το ανατολικό και το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Η Περιφέρεια με έγγραφό της έχει ήδη ζητήσει από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Σητείας, Ιεράπετρας, Φαιστού και Βιάννου.
Ωστόσο, προκειμένου να λυθεί το άμεσο πρόβλημα της οδικής σύνδεσης των χωριών της Σητείας ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δεσμεύθηκε να μισθωθούν με δαπάνες της Περιφέρειας όλα τα αναγκαία ιδιωτικά μηχανήματα, ενώ η ανάθεση των έργων αποκατάστασης θα γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος.
Οι αρμόδιες επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο τους με στόχο να δοθούν αποζημιώσεις τόσο μέσω του ΕΛΓΑ όσο και μέσω των δήμων. Επίσης, ο περιφερειάρχης ζητά να παγώσουν οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.
H ιστορική γέφυρα στο Μύρτος Ιεράπετρας από ψηλά
Στο επίκεντρο της θεομηνίας αυτή τη φορά βρέθηκε η Σητεία. Επτά ώρες έντονης βροχόπτωσης ήταν αρκετές για να υπερχειλίσει ο Παντέλης και τα νερά του να βυθίσουν τη μισή πόλη. Τον φετινό χειμώνα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη λόγω της κακοκαιρίας. Και αυτή τη φορά κινδύνευσαν ζωές, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Γουλιδάκη. Μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής τόνισε ότι χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός τεσσάρων παιδιών που ήταν μόνα στο σπίτι τους αλλά και έξι ηλικιωμένων. «Έχουν γίνει παρεμβάσεις και τα ρέματα υπερχείλισαν και πάλι», είπε.
Εξαιτίας των ισχυρών βροχών και των καταιγίδων το δίκτυο ύδρευσης του Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας έχει σπάσει σε τρία σημεία, το επαρχιακό δίκτυο χρειάζεται άμεση αποκατάσταση, ενώ υπάρχουν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σημαντικές ζημιές υπάρχουν σε όλο το παραλιακό μέτωπο, με τους πυροσβέστες να λαμβάνουν κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και ξενοδοχεία.