Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Είχαν αντιοφικό ορό και δεν έδωσαν στο παιδί που το δάγκωσε οχιά στο νοσοκομείο Βόλου



Πριν λίγες μέρες είχε βγει στη δημοσιότητα η σοκαριστική περιπέτεια ενός μικρού παιδιού, το οποίο παραλίγο να πεθάνει ύστερα από τσίμπημα φιδιού εξαιτίας της αδιαφορίας των γιατρών σε 2 νοσοκομεία, τα οποία δεν του χορήγησαν αντιοφικό ορό.

Ένα από αυτά τα νοσοκομεία, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό.

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου  για το περιστατικό με το μόλις 19 μηνών αγοράκι που εν έτει 2018 κινδύνευσε να πεθάνει από την οχιά που το δάγκωσε στο Πήλιο. Ο κ. Δραμητινός δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για το εν λόγω περιστατικό που έλαβε χώρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπούλειου τη Δευτέρα 23 Ιουλίου και ενημερώθηκε για το θέμα από τις εφημερίδες.

Η γιαγιά του παιδιού Γιούλα Μητρομάρα – Γαλάτου με επιστολή της δημοσιοποίησε τον γολγοθά που έζησε, όταν μετέφεραν το παιδάκι αρχικώς στο Νοσοκομείο Βόλου και στη συνέχεια σε άλλα τρία νοσοκομεία.

Η κ. Μητρομάρα – Γαλάτου κατήγγειλε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου δεν υπήρχε αντιοφικός ορός και ενημέρωσε για όλα όσα ακολούθησαν. Σήμερα, δέκα μέρες μετά το τσίμπημα, το παιδάκι συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία και έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο τόσο το ίδιο όσο και το χεράκι του.

Τι λέει ο διοικητής του νοσοκομείου Βόλου

«Όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε σε εμάς καμία καταγγελία είτε γραπτή είτε προφορική, καμία αναφορά. Διαβάσαμε την επιστολή από τις εφημερίδες και δηλώνουμε ότι συμπάσχουμε με την οικογένεια για την ταλαιπωρία που υπέστη και χαιρόμαστε που το παιδάκι είναι σήμερα καλά», ενημερώνει ο κ. Δραμητινός. Για το τι ακριβώς συνέβη, ο ίδιος κάνει γνωστό ότι «η Διοίκηση ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε όντως κάποια αμέλεια ή ολιγωρία ή κακή παροχή υπηρεσίας υγείας», είπε ο ίδιος.

Από κει και πέρα, ο Διοικητής είπε ότι «ενδεχομένως υπήρξε κάποια παραπληροφόρηση με το θέμα του αντιοφικού ορού. Το Νοσοκομείο είχε ορούς και αντιοφικό, κάτι που αποδεικνύεται και με έγγραφα από τη λογοδοσία της βάρδιας. Για ποιόν λόγο ακριβώς δεν χρησιμοποιήθηκε ο ορός, αυτό δεν είναι θέμα της Διοίκησης του Νοσοκομείου ή των ιατρικών υπηρεσιών αλλά ζήτημα ιατρικής κρίσης», επισημαίνει. Ο ίδιος ενημερώνει ότι το παιδάκι έμεινε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 3,5 ώρες. Εισήχθη στα Επείγοντα στις 14:15 και αποχώρησε στις 17:40.

 «Το περιστατικό εξετάστηκε από ορθοπεδικό γιατρό, χειρουργό και από παιδίατρο και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων. Στη λογοδοσία υπάρχει σειρά ιατρικών πράξεων. Από κει και πέρα, αν όντως υπάρχει κάποια ευθύνη ιατρική αμέλειας ή κωλυσιεργίας, τότε θα αποδοθεί οπωσδήποτε εκεί όπου ανήκε. Θα διαταχθεί ΕΔΕ», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Δραμητινός επισημαίνει ότι το Αχιλλοπούλειο δεν φέρει καμία ευθύνη για όλα όσα ακολούθησαν μετά την αποχώρηση του περιστατικού από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και την εισαγωγή του σε άλλα Νοσοκομεία. Ο ίδιος τονίζει ότι «όταν υπάρχει δήγμα φιδιού, και μάλιστα από οχιά, και το περιστατικό είναι σοβαρό, τότε ο ασθενής απαιτείται να διασωληνωθεί και να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων».