Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Δάνεια 4 δισ. ευρώ θα διαγράψουν φέτος οι τράπεζες



Σε διαγραφές της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι τράπεζες το τρέχον έτος, στο πλαίσιο της διαχείρισης και μείωσης των προβληματικών τους δανείων. 

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, οι διαγραφές θα προχωρήσουν αφού ξεκαθαρίσει το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισής τους, καθώς μέχρι στιγμής η διαγραφή ποσού δανείου εκλαμβάνεται ως δωρεά, άρα ως εισόδημα για τον δανειολήπτη και φορολογείται. Εφόσον ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα οι διαγραφές δανείων θα προχωρήσουν πιο εντατικά, τη στιγμή μάλιστα που θα αφορούν δάνεια πλήρως καλυμμένα με προβλέψεις και άρα η κεφαλαιακή επίπτωση για τις τράπεζες θα είναι πολύ μικρή.

Η ανάγκη των διαγραφών δανείων, κυρίως καταναλωτικών που δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, αφορούν μικρά ποσά και επιπλέον δεν έχουν καμία προοπτική είσπραξης, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για το "ξεκαθάρισμα" των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Στην περίπτωση δε των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, αποτελούν προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν οι πιστωτές της εκάστοτε επιχείρησης.

Οι διαγραφές δανείων, μαζί με τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες και για τις οποίες αναμένονται κατευθύνσεις με τον βελτιωμένο Κώδικα Δεοντολογίας, αλλά και η διαχείριση δανείων από κοινού με ξένες εξειδικευμένες εταιρίες, συνιστούν το "τρίπτυχο" για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων των τραπεζών. Στόχος των τραπεζών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, είναι τα "κόκκινα" δάνεια να μειωθούν κατά 10 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 2 – 3 χρόνια. 

Η αρχή σε επίπεδο διαγραφών δανείων είχε γίνει το 2014 όταν, με την ψήφιση του νόμου Δένδια και την αναμονή του Κώδικα Δεοντολογίας που θα έθετε ως κριτήριο για την αποπληρωμή δανείων και τις εύλογες δαπάνες του οφειλέτη, οι τράπεζες άρχισαν να κινούνται πιο ενεργά σε επίπεδο ρυθμίσεων δανείων. Έτσι, μέσα στο 2014 προχώρησαν σε διαγραφές "κόκκινων" δανείων αξίας 2,5 δισ. ευρώ έναντι 504 εκατ. ευρώ το 2013, δηλαδή αύξησαν τις διαγραφές δανείων κατά 360%.

Η τάση αυτή θα συνεχιζόταν και το 2015. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2015 η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανακοινώσει πρόγραμμα με το οποίο θα προχωρούσε σε διαγραφή του 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ για όλα τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, καθώς και σε "πάγωμα" των στεγαστικών δανείων και διαγραφή των τόκων τους για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια του ν. 4320/2015 περί ανθρωπιστικής κρίσης. 

"Αθόρυβα" είχαν ακολουθήσει σε διαγραφές δανείων και οι υπόλοιπες τράπεζες. Ωστόσο, η τάση ανακόπηκε λόγω του αβέβαιου πολιτικού κλίματος και της καλλιέργειας προσδοκιών για "σεισάχθεια" από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άρχισε να διαμορφώνει καθεστώς στάσης πληρωμών προς τις τράπεζες. Κατόπιν αυτού, οι διαγραφές δανείων υποχώρησαν πέρσι στα 1,8 δισ. ευρώ.

Φέτος, η τάση αυτή πρόκειται να αντιστραφεί κατακόρυφα, με τις διαγραφές δανείων να κινούνται στα 4 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας την οριστική αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων από τις τράπεζες.