Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 -

Αβραμόπουλος: Δεν θα βοηθούσε αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν



Ανεβαίνει το θερμόμετρο της εσωκομματικής διαμάχης για την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, με τους υποστηρικτές της και τους πολέμιους να επιδίδονται σε μάχη χαρακωμάτων δια… επιστολών.

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο DPA, χθες βράδυ πάνω 30 από τους συνολικά 310 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) συμφώνησαν να υπογράψουν επιστολή, με την οποία ζητούν από την καγκελάριο αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό και θέσπιση ανώτατου ορίου μετανάστευσης.

Συλλογές υπογραφών

Σε έντονο ύφος οι βουλευτές περιγράφουν το κακό κλίμα, τους φόβους, την οργή και την απογοήτευση στους πολίτες. «Κάθε μέρα φτάνουν σε εμάς εκκλήσεις από τους ανθρώπους για να πάρει η πολιτική την κατάσταση στα χέρια της, (…) εκφράζουμε τον φόβο ότι θα περικοπούν αισθητά οι παροχές προς τους πολίτες για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης», επισημαίνεται στην επιστολή.

Πάντως από κύκλους των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας διέρρευσε ότι η συλλογή υπογραφών δεν ήταν η αναμενόμενη προφανώς γιατί πολλοί περίμεναν να τους επιδοθεί προσωπικά. Αντίθετα, σημαίνοντες βουλευτές της CSU, όπως ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής Στέφαν Μάιερ, υπέγραψαν αμέσως. Η επιστολή αναμένεται να επιδοθεί εντός της ημέρας στην καγκελάριο ή αύριο βράδυ, στο Βίλντμπαντ Κρόιτ της Βαυαρίας, σε συνάντηση της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών.

Την ίδια ώρα εξελίσσεται συλλογή υπογραφών για μια επιστολή υποστηρικτική της πολιτικής Μέρκελ. Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μάρτιν Πάτσελτ είπε στο DPA ότι πάνω από 40 συνάδελφοί του προτίθενται να την υπογράψουν αποκαλώντας «λαϊκιστική δραστηριότητα» την επιστολή των Χριστιανοκοινωνιστών.

Προειδοποιήσεις από τον Αβραμόπουλο

Στο μεταξύ , την προειδοποίηση να μην θιγεί ο χώρος Σένγκεν για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, έκανε ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung. «Αποβολή από το Σένγκεν χωρών όπως η Ελλάδα δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται (…) η αποβολή θα σημάνει την αρχή του τέλους του Σένγκεν».

Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου έγιναν έπειτα από πληροφορίες ότι στο Βερολίνο, στη Βιέννη και στη Λουμπλιάνα συνεδριάζει επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εξετάζει την αυστηροποίηση των έλεγχων στα σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Κροατίας και την επιβολή ταυτοποίησης των προσφύγων σε περίπτωση που συνεχιστεί η χαοτική κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό οι πρόσφυγες θα απωθούνταν στην Ελλάδα ή θα έπρεπε να πάρουν τον δρόμο προς την Ιταλία.

Πίσω από αυτήν την κίνηση κρύβεται η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Στην ίδια συνέντευξη ο Έλληνας επίτροπος υποσχέθηκε ότι εντός 4 εβδομάδων θα είναι σε πλήρη λειτουργία τα hot spots στην Ελλάδα και στην Ιταλία, παραδεχόμενος ότι σε σχέση με την όλο και πιο συγκρουσιακή συζήτηση για τη σωστή προσφυγική πολιτική δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των προσφύγων.Στο μεταξύ, την προειδοποίηση να μην θιγεί ο χώρος Σένγκεν για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, έκανε ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung. «Αποβολή από το Σένγκεν χωρών όπως η Ελλάδα δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται (…) η αποβολή θα σημάνει την αρχή του τέλους του Σένγκεν».

Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου έγιναν έπειτα από πληροφορίες ότι στο Βερολίνο, στη Βιέννη και στη Λουμπλιάνα συνεδριάζει επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εξετάζει την αυστηροποίηση των έλεγχων στα σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Κροατίας και την επιβολή ταυτοποίησης των προσφύγων σε περίπτωση που συνεχιστεί η χαοτική κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό οι πρόσφυγες θα απωθούνταν στην Ελλάδα ή θα έπρεπε να πάρουν τον δρόμο προς την Ιταλία. Πίσω από αυτήν την κίνηση κρύβεται η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.