Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025 -

«Ατζέντα 2030»: Η Δανία θα φορολογεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην κτηνοτροφία



Τα όσα έχουν συμφωνηθεί πίσω σπό κλειστές πόρτες για εμάς αλλά χωρίς εμάς, φαίνεται πως ξεκινούν να εφαρμόζονται πιλοτικά. Έτσι, η Δανία θα βάζει φορολογία στους κτηνοτρόφους για τα αέρια του θερμοκηπίου που «εκπέμπουν» οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι χοίροι από το 2030. 

Αυτό πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την αρχή για το επόμενο επίπεδο που θα είναι η φορολογία των ίδιων των ανθρώπων μόνο για τους ίδιους λόγους. Δηλαδή ακόμα και για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε εξαιτίας της αναγκαίας για την επιβίωση μας αναπνοής. 

 

Το «αποτύπωμα άνθρακα» είναι μια έννοια ξεκινά να καλλιεργείται στις συνειδήσεις των ανθρώπων κύριως μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και  που χρησιμοποιείται για τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων μιας δραστηριότητας, ενός ατόμου ή μιας χώρας στην κλιματική αλλαγή.

Ο νέος φόρος που θα εισαχθεί στην Δανία, στοχεύει στην μείωση των εκπομπών μεθανίου, ένα από τα πιο ισχυρά αέρια που συμβάλλουν στην υποτιθέμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα θέσει σε εφαρμογή την ύποπτη «ατζέντα 2030», με αφορμή την… κλιματική αλλαγή.

Στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Δανίας κατά 70% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, δήλωσε ο υπουργός Φορολογίας (μόνο το όνομα του υπουργείου παραπέμπει σε σενάρια δυστοπικών ταινιών) Τζέπε Μπρούους.

Από το 2030, οι Δανοί κτηνοτρόφοι θα φορολογούνται με 300 κορώνες (43 $) ανά τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2030.

Ο φόρος θα αυξηθεί σε 750 κορώνες (108 δολάρια) μέχρι το 2035. 

Ωστόσο, λόγω της μείωσης του φόρου εισοδήματος κατά 60%, το πραγματικό κόστος ανά τόνο θα ξεκινήσει από 120 κορώνες (17,3 δολάρια) και θα αυξηθεί σε 300 κορώνες μέχρι το 2035.

Παρόλο που το διοξείδιο του άνθρακα συνήθως λαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή για το ρόλο του στην κλιματική αλλαγή, το μεθάνιο παγιδεύει περίπου 87 φορές περισσότερη θερμότητα σε κλίμακα 20 ετών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Τα επίπεδα του μεθανίου, το οποίο εκπέμπεται από πηγές όπως οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, τα συστήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και η κτηνοτροφία, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα γρήγορα από το 2020.

Η κτηνοτροφία αντιπροσωπεύει περίπου το 32% των εκπομπών μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, αναφέρει το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

«Θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι το 2045», δήλωσε ο Μπρούους, προσθέτοντας ότι η Δανία «θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εισαγάγει πραγματικό φόρο CO2 στη γεωργία», και ελπίζει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Η Νέα Ζηλανδία είχε ψηφίσει έναν παρόμοιο νόμο που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2025.

Ωστόσο, η νομοθεσία αφαιρέθηκε από το νομοθετικό βιβλίο την Τετάρτη μετά από έντονες επικρίσεις από τους αγρότες και την αλλαγή της κυβέρνησης στις εκλογές του 2023 από ένα κεντροαριστερό κυβερνητικό μπλοκ σε ένα κεντροδεξιό.

Η Νέα Ζηλανδία δήλωσε ότι θα αποκλείσει τη γεωργία από το σύστημα εμπορίας εκπομπών υπέρ της διερεύνησης άλλων τρόπων για τη μείωση του μεθανίου.

Όπως και αν το δει κάποιος, πλέον με αφορμή την κλιματική αλλαγή θα πληγεί ακόμα και ο τομέας της τροφής.