Τετάρτη 08 Μαΐου 2024 -

Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί - Ένταλμα σύλληψης τους εξέδωσε η Άγκυρα



Την απόφαση να μην προχωρήσει στην έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, έλαβε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα, όπως μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αυστηρή είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτήν, το υπουργείο κάνει λόγο για πρακτικές που ευνοούν την «ατιμωρησία των εγκληματιών» και παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 248 πολίτες και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 2193.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η σημερινή απόφαση για τη μη έκδοση των «οκτώ» έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. «Ως γειτονική χώρα, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», τονίζει το υπουργείο και συμπληρώνει: «Αυτή η στάση της Ελλάδας οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματικών και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. 

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο μέσο κατά της απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου.Αυτή η απόφαση, που πιστεύεται ότι ελήφθη με πολιτικά κίνητρα, θα αξιολογηθεί επίσης εκτενώς σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τη συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση της Τουρκίας.

 

 

Το HaberTurk για το «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων: Πρόκειται για απόφαση-σοκ

Σοκαριστική χαρακτηρίζει την απόφαση του Άρειου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών η ιστοσελίδα Haberturk.

«Απόφαση-σοκ» γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική ιστοσελίδα. «Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους οκτώ πραξικοπηματίες», σημειώνεται στο ρεπορτάζ και υπογραμμίζεται ότι «ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μη στείλει πίσω στην Τουρκία τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το πραξικόπημα που έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν».

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το αίτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών για πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα θα συζητηθεί τον προσεχή Μάρτιο.