Έτσι, όπως τόνισε θα καταβληθούν στον αγροτικό κόσμο τα ποσά που αφορούν το «πρασίνισμα», το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και την εξισωτική, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
«Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η νέα ΚΑΠ. Είμαστε συνεπείς, εξακολουθούμε να υπηρετούμε τον αγροτικό χώρο και θα δώσουμε την μάχη για τον αγροτικό κόσμο» είπε ο κ. Αποστόλου τονίζοντας πως «έχουμε μπροστά μας πολύ χρόνο» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι μάχες αυτές θα είναι καρποφόρες.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, τόνισε ότι η Πολιτεία στο εξής θα υποστηρίζει τους συνεταιρισμούς που έχουν υπόσταση και στηρίζονται στη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία και η νομιμοποίησή τους θα κατοχυρώνεται από την καθολική και ενεργό συμμετοχή των παραγωγών. Επαναλαμβάνοντας δριμείες κατηγορίες προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβερνήσεις «χρεοκόπησαν» τους συνεταιρισμούς και κληροδότησαν στη σημερινή κυβέρνηση «γόρδιους δεσμούς» είπε πως σήμερα αντί να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται για την οργάνωση του συνεταιριστικού χώρου, ασκούν στείρα αντιπολίτευση.
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Βλάχος, αφού επανέλαβε την κριτική του επί του νομοθετήματος, επέμεινε ιδιαιτέρως στον ισχυρισμό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να θέσει υπό τον στενό έλεγχο της τους συνεταιρισμούς καταργώντας το αυτοδιοίκητο. Για παλιοκομματισμό και διαμόρφωση της λογικής της εξάρτησης έκανε λόγο ο Ιω. Σαχινίδης από την Χρυσή Αυγή.
Ότι βάζει «ταφόπλακα» στο συνεταιριστικό κίνημα καταλόγισε στον υπουργό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Μιχάλης Τζελέπης, επισημαίνοντας «σφικτό κομματικό εναγκαλισμό», και άλλα μεμπτά σημεία του νομοθετήματος.
Τίθενται σε ισχύ τα μέτρα του Τρίτου Μνημονίου, που τσακίζει την φτωχομεσαία αγροτιά, είπε ο Νίκος Μωραϊτης από το ΚΚΕ καλώντας τον λαό να ξεσηκωθεί και να λάβει μέρος στην 48ωρη απεργία.
Για εξαντλητικές γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, αλλά και εξαιρέσεις και «παραθυράκια», με παρεμβάσεις στα εσωτερικά των συνεταιρισμών έκανε λόγο η Κατερίνα Μάρκου από το Ποτάμι. Για επαναλαμβανόμενες υπερβολές και συνεχιζόμενη καταστροφολογία, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο Αθ. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ.
Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης μίλησε για ελλιπή ρυθμιστική παρέμβαση, για άγνοια της αγοράς και της ιδιομορφίας της. Ως νομοσχέδιο, που δίνει την ώθηση ώστε να αναπνεύσει το συνεταιριστικό κίνημα, οι αγρότες και οι αγρότισσες, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου.
Το συνεταιριστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στην ολομέλεια.