Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024 -

Απολαύστε σκορδαλιά με σπανάκι και γαλατόπιτα από το βιβλίο με τις νηστίσιμες συνταγές της Καίτης Μαντζαρίδου!



Σας στρώνουμε το τραπέζι της Σαρακοστής με τα εκπληκτικά νηστίσιμα πιάτα, οι συνταγές των οποίων περιέχονται στο βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά». Σήμερα δοκιμάστε σκορδαλιά με σπανάκι και Γαλατόπιτα!

 

Σκορδαλιά με σπανάκι

Αν έχουμε μπλέντερ, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί να χτυπηθούν, πρώτα στη χαμηλή και έπειτα στη μεσαία ταχύτητα. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, κάνουμε τη σκορδαλιά κατά τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή στο γουδί.

Τα υλικά που χρειαστήκαμε γι αυτήν τη συνταγή είναι:

•  1,5 φλυτζάνι τσαγιού σπανάκι πλυμένο,

   ψιλοκομμένο, ζεματισμένο και πολύ καλά στυμμένο

•  1,5 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια

•  1 φλυτζάνι τσαγιού ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο

•  1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

•  3 σκελίδες σκόρδο

•  ξύδι η χυμός λεμονιού

•  αλάτι

 

Γαλατόπιτα

Σε ένα πυρέξ ταψάκι 25×35 στρώνουμε, καλύπτοντας τις πλευρές του ταψιού, ένα ένα τα φύλλα, τα βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε το κάθε ένα με το μείγμα των αμυγδάλων, της ζάχαρης και της κανέλας.

Σε μια βαριά κατσαρόλα βάζουμε 5 φλυτζάνια του τσαγιού γάλα σόγιας με την ζάχαρη. Στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ. Όταν ζεσταθεί το γάλα και λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε σε αυτό το μείγμα το γάλα με το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ και σε μέτρια φωτιά ανακατώνουμε την κρέμα συνέχεια. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις πήξει η κρέμα, την χύνουμε προσεκτικά επάνω στα φύλλα. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45´ λεπτά.

Τα υλικά που χρειαστήκαμε για το γλυκό μας είναι:

•  10 φύλλα κρούστας

•  150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα

•  1,5 κουταλιά της σούπας κανέλα

•  100 γρ. ζάχαρη

•  100 γρ. φυτικό βούτυρο λιωμένο για το άλειμα των φύλλων

 

Κρέμα

•  6,5 ποτήρια γάλα σόγιας

•  1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

•  3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

•  4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

•  3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό

•  2 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο

 

Από το βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά», έκδ. Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015

http://www.vatopedi.gr/ekdoseis-immb/54490/