Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 -

Αποκάλυψη - βόμβα Λαφαζάνη για Τσίπρα και Πούτιν



Η περίοδος των διαπραγματεύσεων του Τσίπρα με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2015, θα μείνει αναμφίβολα στην Ιστορία ως ένα από τα πιο θολά κεφάλαια για τον τόπο.

 

Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη και όσο περνούν τα χρόνια θα μαθαίνουμε, ακόμα περισσότερα για το τι ακριβώς έγινε εκείνη την περίοδο.

AdTech Ad

Στα μέσα Ιουνίου του 2015 και ενώ ολόκληρη η Ευρώπη είναι εξοργισμένη με τον Γιάνη Βαρουφάκηο Τσίπρας μεταβαίνει στη Ρωσία και συναντά για πολλές ώρες τον Πούτιν.

Εκείνη την περίοδο οι σκληροπυρηνικοί Συριζαίοι πιστεύουν ότι θα βρουν ζεστό χρήμα από τη Ρωσία.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και την... υποτακτική υπογραφή του Τσίπρα, τα πράγματα αλλάζουν και οι Ρώσοι εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης με την ελληνική πλευρά, αφού αντιλαμβάνονται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «παίζει» το ίδιο παιχνίδι με όλους και υπόσχεται σε όλες τις ισχυρές δυνάμεις, τα ίδια.

Πολύ αργότερα, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του αποκαλύπτει ότι ουδέποτε παρακάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο για χρήματα. «Ούτε τον Πούτιν, ούτε κανέναν άλλο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Μόνο που οι τότε δικοί του υπουργοί, ένα χρόνο μετά τον διαψεύδουν πανηγυρικά.

Διαβάστε λοιπόν τι αποκαλύπτει ένα χρόνο μετά ο κ. Λαφαζάνης για το τι ακριβώς έγινε στη Ρωσία και για το αν ο κ. Τσίπρας ικέτευε για χρήματα...

Στις 19 Ιουνίου του 2015, την επόμενη ημέρα, με τη διαπραγμάτευση σε οριακό σημείο, ο κ. Τσίπρας ταξιδεύει στη Ρωσία για το 19ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Τον συνοδεύουν ορισμένοι από τους πιο σκληροπυρηνικούς υπουργούς. Κορυφαίος εξ αυτών είναι οΠαναγιώτης Λαφαζάνης, που έχει ασκήσει επανειλημμένως κριτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης και επιμένει στην αναζήτηση ενός εναλλακτικού δρόμου, ακόμα και αν οδηγεί εκτός ευρώ.

«Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο χειρότερη γινόταν η θέση μας, τόσο πιο πολύ μπλέκαμε στα δίχτυα των πιστωτών», λέει σήμερα, εν έτη 2016, στην Καθημερινή ο κ. Λαφαζάνης. «Αλλά όλοι είχαν αυταπάτες ότι, αν το πάνε μέχρι τέλους, θα πετύχαιναν κάτι καλύτερο».

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράφει στην Αγία Πετρούπολη τη διακρατική συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Παράλληλα –εν γνώσει και με την έγκριση του κ. Τσίπρα, όπως λέει– συζητάει το σχέδιο ρωσικής χρηματοδότησης της ΔΕΠΕΝΕ (της δημόσιας εταιρείας που θα συμμετείχε στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού) με ενέχυρο τα μελλοντικά έσοδα του έργου. Το σχέδιο ήταν η ΔΕΠΕΝΕ, με τους πόρους αυτούς («3-5 δισ. ευρώ», λέει ο πρώην υπουργός) να αγόραζε ελληνικό χρέος και να παρείχε ανάσες ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Ο κ. Λαφαζάνης έχει ισχυριστεί ότι η ρωσική πλευρά –συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών που θα χορηγούσαν την προκαταβολή– είχε συμφωνήσει επί της αρχής να δοθεί η χρηματοδότηση με τη σύσταση της κοινοπραξίας.

Όπως αποκαλύπτει στην «Κ», το θέμα χρηματοδότησης της ΔΕΠΕΝΕ το έθεσε στην Αγία Πετρούπολη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απευθείας στον πρόεδρο Πούτιν. «Εκτός από τα χρήματα, ήταν και το μήνυμα που θα στέλναμε, ότι υπήρχαν τρίτες χώρες που μπορούσαν να παρέχουν ουσιαστική βοήθεια έναντι του αποκλεισμού που μας επέβαλλαν οι Ευρωπαίοι», λέει ο κ. Λαφαζάνης. «Το μήνυμα αυτό θα ήταν συνταρακτικό – για τους δανειστές και για τον ελληνικό λαό».