Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 -

Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς στη Βιέννη - Διάσκεψη για το προσφυγικό με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων



Οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για έναν συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση.

Όπως ανακοινώθηκε από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη πραγματοποιείται την Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις κάτωθι χώρες:

  • Αλβανία
  • Βοσνία
  • Βουλγαρία
  • Κόσοβο
  • Κροατία
  • Μαυροβούνιο
  • ΠΓΔΜ
  • Σερβία
  • Σλοβενία

Εντύπωση αλλά και μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η μη πρόσκληση της Ελλάδας και της Κομισιόν.

Οπως έγινε γνωστό, σε έναν κύκλο συζητήσεων θα συμμετάσχει και ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκλοτσιλ.

Οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Αυστρίας κατηγορούν εδώ και πολύ καιρό την Ελλάδα για μη τήρηση των δεσμεύσεών της και απειλούν με αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν και μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τάσσονται, επίσης, υπέρ ακόμη χαμηλότερων ημερήσιων ορίων τόσο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία όσο και στον αριθμό των διερχόμενων προσφύγων, που από την περασμένη Παρασκευή είναι στους 80 και 3.200 αντίστοιχα.

Παράλληλα, υποστηρίζουν κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, κάτι για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές ότι θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης στην Ελλάδα.

Μάλιστα, την πρόταση της Αυστρίας για υποστήριξη με στρατιώτες στην ΠΓΔΜ για φύλαξη των συνόρων της επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Την ίδια στιγμή, τα Σκόπια αρνούνται ότι ήταν «μονομερής απόφαση» το μπλόκο σε Αφγανούς, δηλώντας σε αναμονή για «το τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης».

Τι λέει ο ξένος Τύπος για τον «πόλεμο» Ελλάδας-Αυστρίας
Για ένταση μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας την αυστηρότερη πολιτική της Βιέννης για τους πρόσφυγες αλλά και το γεγονός ότι άφησε έξω από τη σημερινή διάσκεψη για το προσφυγικό (στην οποία συμμετέχουν χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) την Αθήνα. Ο αυστριακός και ο γερμανικός Τύπος επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της Βιέννης δέχεται έντονη κριτική όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από τις Βρυξέλλες μετά την απόφασή της να επιβάλει προσφυγικό πλαφόν σε ημερήσια βάση.

Kurier: Ολο και μεγαλύτερη η ροή των προσφύγων
Η προσφυγική ροή προς την Ελλάδα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, την ώρα που ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι μπλοκαρισμένος , γράφει η αυστριακή εφημερίδα "Kurier". «Οργή για την Αυστρία. H άνοιξη έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα και μαζί της έφερε ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Τουρκία», προσθέτει η εφημερίδα.

Vienna: Κοινή θέση με τα Βαλκάνια για το προσφυγικό
Για την αυστριακή κυβέρνηση, η σημερινή διάσκεψη με την συμμετοχή δυτικών βαλκανικών χωρών όπως η Αλβανία, η Βοσνία, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και άλλες γίνεται για να βρεθεί μία επίσημη θέση λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στις 6 Μαρτίου, αναφέρει η εφημερίδα της Βιέννης "Vienna".

Die Welt: Διάσκεψη χωρίς την Ελλάδα
Διάσκεψη για το προσφυγικό  συγκαλεί η Αυστρία χωρίς να έχει προσκαλέσει την Ελλάδα, γράφει η γερμανική εφημερίδα "Die Welt".

Stuttgarter: Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες με την Βιέννη
Ένταση μεταξύ Αθήνας - Βιέννης για την προσφυγική κρίση, γράφει  η γερμανική εφημερίδα  "Stuttgarter", επισημαίνοντας ότι ελληνική κυβέρνηση είναι έντονα δυσαρεστημένη με το ότι δεν προσκλήθηκε να παραστεί στην σημερινή διάσκεψη για το προσφυγικό στην οποία συμμετέχουν χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Bild: «Στόχος μας η συνεργασία με τους Γερμανούς», λέει ο Κουρτς
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της διάσκεψης των δυτικών βαλκανικών χωρών για το προσφυγικό, η κυβέρνηση της Βιέννης έτεινε χείρα φιλίας στο Βερολίνο σε ότι αφορά το προσφυγικό λέγοντας χαρακτηριστικά πώς στόχος της Αυστρίας είναι η συνεργασία της με την γερμανική κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του γερμανική εφημερίδα "Bild", o Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε από το Βερολίνο να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την πλευρά του σε ότι αφορά την διαχείριση των προσφύγων και τόνισε ότι στόχος της Βιέννης είναι να συνεργαστεί με την γερμανική κυβέρνηση.  

Tagesspiegel: Πόλεμος νεύρων για την βαλκανική οδό
«Πόλεμος νεύρων για την βαλκανική οδό», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Tagesspiegel", αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις για το προσφυγικό, ειδικότερα στα σύνορα ΠΓΔΜ- Ελλάδας. «Η κατάσταση στην βαλκανική οδό κλιμακώθηκε και πάλι. Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Η Ευρωπαική Ένωση προειδοποίησε για ανθρωπιστική κρίση. Εκτόνωση της κατάστασης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, το αντίθετο μάλιστα. Στην Ελλάδα, το νοτιότερο σημείο της βαλκανικής οδού, η κατάσταση για τους πρόσφυγες έχει ενταθεί. Από την Κυριακή, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, οι αρχές δεν αφήνουν τους Αφγανούς πρόσφυγες να περάσουν στη χώρα. Και η κυβέρνηση της Βιέννης με τη σειρά της αντέδρασε με την επιβολή προσφυγικού πλαφόν σε ημερήσια βάση».

Η Αυστρία προσφέρει στρατιώτες για τα σύνορα των Σκοπίων
Η προσφορά της Βιέννης προς τα Σκόπια για ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης βρίσκεται εδώ και καιρό στο τραπέζι, και, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την επανέλαβε ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ (Σοσιαλδημοκράτης) πριν τις συναντήσεις με υπουργούς βαλκανικών χωρών.

«Η Αυστρία τάσσεται υπέρ ενισχυμένων συνοριακών ελέγχων κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου και προσφέρει εν προκειμένω υποστήριξη στην ΠΓΔΜ με στρατιώτες» είπε ο Ντοσκότσιλ.

«Φυσικά και παραμένει υψηλό το ενδιαφέρον μας για ευρωπαϊκή λύση» συνέχισε ο αυστριακός υπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι «όσο δεν υπάρχει λειτουργική καταγραφή στην Ελλάδα, ούτε και διερυωπαϊκή ανακατανομή ούτε και συνεργασία με την Τουρκία, θα εφαρμόζονται εθνικά μέτρα».

Στο τραπέζι της συνάντησης στη Βιέννη για το προσφυγικό προσέρχονται 18 υπουργοί από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με επίκεντρο τη διαχείριση των συνόρων, εκτός από την αντιμετώπιση των διακινητών και του εξτρεμισμού.

Η Κομισιόν και η ολλανδική προεδρία ανέφεραν, σε κοινή δήλωση του επίτροπου για τη Μετανάστευση Δ.Αβραμόπουλο και του προεδρεύοντα του Συμβουλίου, ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, πως ενώ «κατανοούν την πίεση» που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων» αναφέρουν, υπογραμμίζοντας πως «όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις».