Με εισήγησή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρεμβαίνει στο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για τις ομαδικές απολύσεις, κρίνοντάς το επί της ουσίας ιδιαίτερα «προστατευτικό».
Η εισήγηση έγινε με αφορμή την προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Με εισήγησή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρεμβαίνει στο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για τις ομαδικές απολύσεις και το κρίνει επί της ουσίας ιδιαίτερα προστατευτικό.
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας Νιλς Βαλ τονίζει ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983 (Νόμος 1387/1983, ως τροποποιηθείς ισχύει), που θέλουν από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν από μία ομαδική απόλυση, δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τονίζει δε πως παρά την οξεία κρίση που βιώνει αυτή την περίοδο η Ελλάδα, το συμπέρασμά του αυτό δεν επηρεάζεται.
«Το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος - μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα» επισημαίνει.
Ο Βαλ ασκεί, επίσης, κριτική και για την πρόβλεψη που υπάρχει στη νομοθεσία ότι ο εργοδότης οφείλει να λαμβάνει υπ' όψιν τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μία «προστασία» που ουσιαστικά μπορεί να υποχρεώσει μία επιχείρηση να πτωχεύσει και συνεπώς να μη δώσει αποζημιώσεις στο προσωπικό της.
Απολύσεις και ανεργία
«Εάν η εργοδότρια επιχείρηση καταστεί αφερέγγυα, εξαιτίας της οφειλόμενης στην εν λόγω άρνηση οικονομικής αναποτελεσματικότητας, θα έχει σαφές κίνητρο να κινήσει διαδικασία λύσεως και εκκαθαρίσεώς της, μετά την οποία δεν θα δεσμεύεται πλέον από την οδηγία 98/59 και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αποζημίωση των εμπλεκόμενων εργαζομένων, εφόσον η επίμαχη ρύθμιση συνεχίσει να ισχύει σε μια τέτοια περίσταση. Τίθενται έτσι, παρεμπιπτόντως, σε κίνδυνο και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων που δεν επρόκειτο να απολυθούν. Ως εκ τούτου, αμφιβάλλω ότι η επίμαχη ρύθμιση θα μπορούσε να συμβάλει, με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο, στη μείωση του ποσοστού ανεργίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαλ γνωμοδοτεί παράλληλα, όπως αναφέρει η «Ημερησία» πως με δεδομένο το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, ο πήχης στον προσδιορισμό του τι συνιστά δικαιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.
«Τούτο θα είχε ως συνέπεια να αναγκάζεται η επιχείρηση να αναβάλλει τα σχέδια αναδιαρθρώσεώς της επ’ αόριστον, με κίνδυνο να παραμένει οικονομικά αναποτελεσματική» σημειώνει χαρακτηριστικά.