Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 -

Αναβλύζουν ξανά νερό τα λιοντάρια του Ηρακλείου



Τα 4 διάσημα λιοντάρια του Ηρακελίου, αποκτούν ξανά την χαμένη τους αίγλη, αφού υδροδοτήθηκαν με νερό από το Φράγμα Αποσελέμη, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό.

Χθές το μεσημέρι, άναψε το «πράσινο φως» και  από τα «Λιοντάρια» αρχισε να αναβλύζει ξανά νερό. ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης, Τεχνικών Έργων κ. Χάρης Μαμουλάκης, Παιδείας κ. Μαρία Καναβάκη, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Γιάννης Ρασούλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Νίκος Φακουρέλης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Νίκος Αγγελάκης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μανόλης Χαιρέτης. Επίσης τη διαδικασία παρακολούθησε και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιακάκη. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου σε δηλώσεις υπογράμμισε ότι «η Κρήνη Μοροζίνι μετά από 10 χρόνια έχει και πάλι νερό, αυτή τη φορά από το φράγμα Αποσελέμη και πρόκειται για ένα θέαμα που έχει ενθουσιάσει τους Ηρακλειώτες.»   Ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σταματουσαν για να θαυμάσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβλήθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι έχει τοποθετηθεί ένα ειδικό φίλτρο στο συντριβάνι το οποίο θα εξασφαλίζει την καθαρότητα των νερών και κατά συνέπεια και της Κρήνης Μοροζίνη, η οποία το βράδυ θα είναι εξίσου εντυπωσιακή χάρη στο φωτισμό που έχει τοποθετηθεί. Αυτό που απομένει να γίνει είναι να καθοριστούν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, όπως είναι η πίεση και η ροή του νερού.

«Είναι μια ιδιαίτερη μέρα η σημερινή, συμβολική αλλά και ουσιαστική, αφού υδροδοτήθηκε μετά από δέκα χρόνια και με το πέρας 390 ετών της ίδρυσης της, η Κρήνη Μοροζίνη. Είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη, αφού αυτά τα μικρά και μεγάλα πράγματα που εκτελούνται εντός των Τειχών, είναι που θα δώσουν το χαρακτήρα εκείνο που θέλει καθένας στην πόλη.

Απαιτείται ενίσχυση του μνημειακού αποθέματος, για να μπορέσουμε με μια ολιστική παρέμβαση να αναδείξουμε όλον αυτόν τον μνημειακό πλούτο που έχει το Ηράκλειο. Μια πόλη με πλούσια ιστορία και με λαμπρό μέλλον, εφόσον βασιστεί σε αυτή την ιστορία», επισήμανε ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης.

Και συνέχισε: «Από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τη δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ηρακλείου, την Τεχνική Υπηρεσία και όλα τα υπόλοιπα στελέχη που συνετέλεσαν για να έρθει εις περας αυτή η αποστολή. Θεωρούμε ότι υπαρχει πεδίο δράσης και για άλλα υδάτινα στοιχεία.

 Ηδη υπαρχει στο σχεδιασμό μας ενίσχυση με υδάτινα στοιχεία στην πολη μας, όπως είναι η πλατεία Κορνάρου, αλλά και αλλοΎ. Ευελπιστούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα στο μέλλον θα κάνει τη διαφορά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαμουλάκης.

Το ιστορικό

Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και προδιαγραφές που δόθηκαν από την αρμόδια  Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.  Πιο συγκεκριμένα η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε:
• το νερό που τροφοδοτεί την κρήνη να προέρχεται από το Φράγμα Αποσελέμη που πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για μια τέτοια λειτουργία σε μνημείο, 
• τον επαρκή καθαρισμό του νερού με την τοποθέτηση ειδικού φίλτρου από ζεόλιθο ώστε να μην προκαλείται φθορά στο μνημείο,
• συνεχή έλεγχο, παρακολούθηση, και καθαρισμό της κρήνης

Η εκ νέου υδροδότηση της κρήνης συμβάλει στην ανάδειξη όχι μόνο του ίδιου του μνημείου αλλά και του  ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου γενικότερα, αφού αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα της γλυπτικής του 17ου αι. στην Κρήτη, αλλά και ως τεχνικό έργο για την εποχή εκείνη αξιοθαύμαστο ως προς τη σύλληψη και την κατασκευή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοροζίνι αποφάσισε την υλοποίηση του μεγάλου αυτού τεχνικού έργου με τη συνδρομή ειδικών μηχανικών της Βενετίας για να μεταφέρει το νερό από τις πηγές του Γιούχτα, πάνω από τις τρεις Καμάρες  και το Αραβοβυζαντινό τείχος για να καταλήξει στην κρήνη.