Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Ανάπτυξη 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 δίνει η Κομισιόν



Αναπτύσσεται ξανά η ελληνική οικονομία το 2017 με ρυθμό της τάξεως του 1,6%,  κάτω από τις προσδοκίες για ρυθμό άνω του 2% που είχε εκφράσει ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο. 

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας έτσι σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017. 

 

Η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει στη συνέχεια πως είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Κύριος μοχλός ανάπτυξης οι εξαγωγές - αρνητικός παράγοντας η καθυστέρηση στη β' αξιολόγηση

Η μέτρια ανάπτυξη που επετεύχθη το 2017 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καθαρές εξαγωγές το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, οι οποίες επωφελούνται από τη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η έκθεση. 

Αρνητικά επέδρασε πάντως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οδηγώντας στη μείωση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Η ιδιωτική κατανάλωση παράλληλα έμεινε σταθερή στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017, μειώνοντας κάπως το κενό των αποταμιεύσεων.

Μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης αναμένει η Κομισιόν για το ΑΕΠ για τα επόμενα έτη, φτάνοντας το 2.5% το 2018 και 2019 αντίστοιχα, υπερβαίνοντας έτσι τον μέσο όρο της  Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, παρά την ομαλοποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην Ευρώπη (δηλαδή λιγότερο θετικό κλίμα) η Κομισιόν αναμένει την επιπλέον βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα, συνέπεια του οποίου η θετική πορεία των επενδύσεων.

Θετικά αξιολογεί επίσης την ισχυρή εξωτερική ζήτηση για ελληνικά προϊόντα, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στις καθαρές εξαγωγές, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του 2018 και θα «προσανατολίσει» (σύμφωνα με την Κομισιόν) την οικονομία προς τον τομέα του εμπορίου.

Μείωση της ανεργίας στο 20,7%

Μειώνεται κατά 2,7% και η ανεργία αν και συνεχίζει να παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα, στο 20,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης και στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. 

Ο πληθωρισμός έφτασε το 1,1% το 2017 κυρίως λόγω της αύξησης της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, αναμένεται μείωση όμως το 2018. 

Στο Ευρωπαϊκό Επίπεδο

Οι προβλέψεις της Επιτροπής προβλέπουν μια «σταθερή και διαρκή» ανάπτυξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα δύο έτη. Η έκθεση των χειμερινών προβλέψεων της Επιτροπής σημειώνει πως τα ποσοστά ανάπτυξης για την ΕΕ και την Ευρωζώνη «υπερέβησαν τις προσδοκίες πέρυσι καθώς συνεχίζεται η μετάβαση από την οικονομική ανάκαμψη στην επέκταση», σημειώνοντας τον «ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία», φτάνοντας το 2,4% για το 2017. 

Αναφορικά με τους κινδύνους στην ευρύτερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης και της ΕΕ, η Κομισιόν εκτιμά πως πλέον είναι «σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι», δεδομένου του θετικού οικονομικού κλίματος και στο άμεσο μέλλον η Ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε και να υπεραποδώσει. Στο μεσοπρόθεσμο όμως, οι υψηλές τιμές περιουσιακών στοιχείων στο παγκόσμιο επίπεδο «θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευάλωτες» και το Brexit θα μπορούσε να παρουσιάσει προβλήματα στην οικονομική πορεία της Ευρωζώνης, δεδομένης της ευρύτερης αβεβαιότητας. 

Επίσης οι γεωπολιτικές εντάσεις στα σύνορα της Ευρώπης, μπορούν επίσης να στρέψουν την πολιτικής προς τον προστατευτισμό με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική κίνηση αγαθών και υπηρεσιών στην Ευρώπη. 

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της ΕΕ αναμένεται να είναι σταθεροί, αναθεωρημένοι προς τα πάνω από τις αντίστοιχες προβλέψεις της Κομισιόν τον Νοέμβριο. Από 2,2% ανάπτυξη της Ευρωζώνης και 2,3 για την ΕΕ, τον Νοέμβριο οι σημερινές προβλέψεις τοποθετούν τον ρυθμό στο 2,4%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις «ισχυρότερες αγορές εργασίας» αλλά και την «ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και του εμπορίου». Παράλληλα η έντονη ζήτηση και η υψηλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας των οικονομιών της ΕΕ αποσκοπούν στην αύξηση των επενδύσεων.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις της Κομισιόν σημειώνουν πως θα κινηθεί σε υποτονικά επίπεδα, φτάνοντας στην Ευρωζώνη στο 1,5% το 2017 και προβλέπεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο το 2018 και να αυξηθεί το 2019. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, όπως σημειώνει η Κομισιόν, αποκλείει τις μεταβλητές τιμές ενέργειας και μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής.

Συμπεράσματα για την Ελλάδα

Από τις προβλέψεις της Κομισιόν το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας είναι πως από τη μια η αστάθεια είναι ένας πλήρως αρνητικός παράγοντας στην εύθραυστη ανάκαμψη που βιώνει η ελληνική οικονομία και από την άλλη το κλειδί στη δημιουργία πλούτου στην Ελλάδα είναι οι εξαγωγές, οι οποίες παράγονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Η ανάκαμψη που βιώνει η Ελλάδα είναι μεν θετικότατη, από την άλλη όμως δεν μπορεί να συγκριθεί σε αντίστοιχους ρυθμούς, όπως αυτή της Ιρλανδίας, η οποία αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 7,1% ή ακόμα και της Κύπρου (2,8%) και της Πορτογαλίας (2,7%). Αυτό δείχνει πως η νέα θετική πορεία της Ελλάδας έχει ακόμη μεγάλο δρόμο και απαιτούνται σαφείς στρατηγικές ανάπτυξης οι οποίες θα βάζουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, της μικρομεσαίας επιχείρησης και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.