Δεν υπάρχει αλλαγή τροχιάς στην πολιτική με τα Σκόπια, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου.
«Επιδιώκουμε την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια, καλλιεργούμε σταθερά φιλικές σχέσεις, ενισχύουμε τη συνεργασία με όλα τα όμορά μας κράτη και προωθούμε τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών» σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανέφερε πως «είναι μια ελληνική πρωτοβουλία», αφορούν 13 τομείς και είναι στη διάθεση της ΝΔ.
«Η συνεργασία μας στο πλαίσιο των ΜΟΕ αφορά 13 τομείς και είναι στη διάθεσή σας» είπε και αναφέρθηκε σε αυτά επιγραμματικά, τονίζοντας πως αφορούν τους διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας - Μοναστηρίου, την αστυνομική συνεργασία, τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών, τη συνεργασία σε ευρωπαϊκά προγράμματα, την πανεπιστημιακή συνεργασία-υποτροφίες, την πολιτιστική συνεργασία, την υγεία, το επιχειρηματικό φόρουμ, τη δημόσια διοίκηση, την οδική προστασία.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, σημειώνεται πρόοδος, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας - Μοναστηρίου, ενημερώνοντας πως ο διαγωνισμός για το έργο είναι σε εξέλιξη και ο στόχος είναι να δοθεί η γραμμή στο τέλος του 2018.
«Τα ΜΟΕ έχουν σκοπό την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ενίσχυση συνεργασίας. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα διευκολύνει και τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Βεβαίως για να συμβεί αυτό, χρειάζεται η ηγεσία στα Σκόπια να επιδείξει πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ουσιαστική συμβιβαστική διάθεση» είπε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε:
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας βιώσιμης οριστικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του ονόματος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Επίσης, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι «η χώρα αυτή έχει αρκετό δρόμο να διανύσει δεδομένου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Γκρούεφσκι είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις στον τομέα αυτό».
«Το βασικό θέμα των σχέσεών μας παραμένει το ονοματολογικό και εκεί δεν βλέπουμε καμία πρόοδο. Ωραία τα λόγια, ωραίες οι εύκολες και συμπαθείς δηλώσεις, αλλά στο ονοματολογικό υπάρχει σταθερή, αμετακίνητη θέση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων» είχε επισημάνει νωρίτερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκτιμώντας πως όλη η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται να εστιάζεται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
«Εδώ υπάρχουν εύλογα και σοβαρά ερωτήματα, βασισμένα στις δηλώσεις που πρόσφατα έκανε ο υπουργός των Εξωτερικών ότι τα ΜΟΕ αυτά έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα» είπε ο βουλευτής της ΝΔ που ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα, ποια είναι τα ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί.
«Δεν μπορεί να τα ξέρει η κυβέρνηση των Σκοπίων, να τα ξέρουν ξένοι παράγοντες, αλλά να μην ξέρει ο ελληνικός λαός. Και γιατί 27 μέτρα από ελληνικής πλευράς και 15 από την πλευρά των Σκοπίων; Συνήθως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένα προς ένα. Γιατί πρόκειται η Ελλάδα να προχωρήσει σε τόσα πολλά ΜΟΕ; Για να πειστούν ποιοι; Αυτοί οι οποίοι κινούνται μονίμως σε μια λογική αλυτρωτισμού και αμφισβήτησης της ιστορίας και του ονόματος της Μακεδονίας;» σχολίασε ο πρώην υπουργός.
Ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Κοτζιά, παρατηρώντας πως εξωραΐζουν τη στάση των Σκοπίων, δεν είναι χρήσιμες για την εθνική υπόθεση, γιατί μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης τόσο από την κυβέρνηση των Σκοπίων όσο και από εκείνους στη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ που θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα να κάνει πίσω από τη θέση της που υιοθετήθηκε από το σύνολο των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Δηλαδή, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η ένταξη στο ΝΑΤΟ ούτε η ευρωπαϊκή διαδικασία των Σκοπίων αν πρώτα δεν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό. «Θέλουμε να ξέρουμε τι διαπραγματεύεστε και με ποιον τρόπο διαπραγματεύεστε» είπε το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Έχουμε καταστήσει σαφές σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο και στους εταίρους μας στην ΕΕ, και στο ΝΑΤΟ και στον γγ του ΟΗΕ ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ αποτελεί καίρια προϋπόθεση για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας που συνδέονται άρρηκτα τόσο με την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος όσο και για την ευρωατλαντική, ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος» ανέφερε ο κ. Αμανατίδης και θύμισε πως δεν είναι μόνο το θέμα του ονόματος καθώς η χώρα πρέπει να εκπληρώσει και άλλους κανόνες.
«Την εξωτερική πολιτική της χώρας τη χαράσσουμε με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατή διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων για τη δέουσα υπέρβαση ανοιχτών ζητημάτων, αναχρονισμών, ανιστόρητων διεκδικήσεων και αγκυλώσεων του παρελθόντος» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως η Ελλάδα επιδιώκει την εμπέδωση μιας γνήσια φιλικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης ειλικρινούς συνεργασίας με την ΠΓΔΜ.