
Το νέο Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων – το ΔΕΟΣ – θα επωμισθεί εφέτος το μεγαλύτερο βάρος των 184.000 ελέγχων που έχει προγραμματίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Το Κέντρο που έχει τον συντονισμό των ελέγχων σε 24ωρη βάση, στοχεύοντας σε υποθέσεις υψηλού επιπέδου με τον κεντρικό θάλαμο της ΑΑΔΕ να εξασφαλίσει κινδύνους και εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τις επιχειρήσεις στο πεδίο, παρακολουθώντας την εικόνα από drones και ανιχνεύοντας το στίγμα πλωτών μέσων και βυτιοφόρων (GPS).
Τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακές διασταυρώσεις, μοντέλα ανάλυσης κινδύνων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγελίες πολιτών, σύγχρονος φορητός εξοπλισμός και drones, θα αποτελέσουν το «οπλοστάσιο» των ελεγκτών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Ο στόχος των επιπλέον εισπράξεων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής τοποθετείται στα 1,7 δισεκ. ευρώ.
Το βάρος θα δοθεί σε: μεταβιβάσεις ακινήτων, μεγάλες επιστροφές φόρου, μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, εισαγωγές από βραχυχρόνιες μισθώσεις και αναδρομικά, επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια φορολόγησης, ενδοκοινοτικές συναλλαγές και επιχειρήσεις με ιστορικές παραβάσεις. Επίσης προγραμματίζονται 3.250 έλεγχοι σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την έκδοση 10.000 εκκαθαριστικών με πρόσθετο φόρο για απόκρυψη εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων με βάση ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, καθώς και τη διεύρυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για «κόκκινες» οφειλές στην εφορία, με στόχο να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία. ευρώ.
Ειδικότερα θα διενεργηθούν 28.500 στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι στους επόμενους μήνες, μεταξύ των:
20.300 στοχευόμενοι για μια ή περισσότερες φορολογικές περιόδους.
4.200 σε υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ και 1.500 σε υποθέσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των ετήσιων υποχρεώσεων στη φορολογική μεταβίβαση των ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν:
9.218 μερικοί έλεγχοι με αξιοποίηση στοιχείων διασταυρώσεων POS, myDATA, ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κ.α. για μια ή περισσότερες φορολογικές περιόδους.
500 έλεγχοι σε περιπτώσεις αγοράς περιουσιακών στοιχείων με μετρητά.
1.000 έλεγχοι επί αμφισβήτησης ελάχιστου ετησίου εισοδήματος.
6.082 λοιποί έλεγχοι δέουσας επιμέλειας και έλεγχοι επιχειρήσεων με μεγάλη παραβατικότητα, μεγάλο φορολογικό κενό, κατόπιν κριτηρίων κινδύνου.
2.000 στοχευμένοι έλεγχοι βάσει αξιολόγησης.
1.500 έλεγχοι κατόπιν πληροφοριακών δελτίων και πληροφοριακών εκθέσεων
Τουλάχιστον 13.700 εκ των υστέρων ελέγχων εγγράφων από τα Τελωνεία.
Τουλάχιστον 73.400 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία, εκ των οποίων:
33.410 έλεγχοι σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, ήτοι καπνικά προϊόντα, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και αλκοολούχων προϊόντων.
4.140 έλεγχος σε παραποιημένα προϊόντα.
9.400 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων.
23.200 έλεγχος της δίωξης σε όλους τους τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, κ.λπ.
3.250 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δεδομένα ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι στόχοι είναι:
Είσπραξη ποσού τουλάχιστον 3 δισεκ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογικών.
Εισπράξεις από τους μεγάλους οφειλέτες τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ
Εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογικών.
Χαρακτηρισμός 10 δισεκ. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.