Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

8 ημέρες γνώριζαν την παρουσία ύποπτων βακτηρίων στο «Έλενα Βενιζέλου»



Από τις 5 Οκτωβρίου το Μικροβολιογικό τμήμα του νοσοκομείου είχε εντοπίσει το vibrio cholera αλλά μέχρι τις 13 Οκτωβρίου δεν υπήρξε κάποια αντίδραση...

Λήξη ή μη του συναγερμού θα σημάνει σήμερα στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) για την ανίχνευση του βακτηρίου της χολέρας στην αποθήκη ξηρών τροφών στο υπόγειο του μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έσπευσε να ανακοινώσει χθες, βεβαίως, πως «με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν ανιχνευτεί ή όχι, το βακτήριο της χολέρας αναδεικνύει την ολιγωρία των αρμοδίων εντός κι εκτός νοσοκομείου για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα δημόσιας υγείας, με αστάθμητες παραμέτρους και διαδρομές. Διότι αυτό που φαίνεται πλέον, με τα στοιχεία που σταδιακά προστίθενται στην προχθεσινή καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για το βακτήριο, είναι μια σειρά από… παραλείψεις των υπευθύνων που κάθε άλλο παρά οδηγούσαν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αρχής γενομένης, από τους χειρισμούς τους σε ό,τι αφορά τα λιμνάζοντα νερά της αποθήκης τροφίμων στο υπόγειο του «Έλενα Βενιζέλου». Η αντιμετώπιση της κατάστασης από τους αρμόδιους δεν ήταν καθόλου άμεση: επί τουλάχιστον έξι μήνες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου διαμαρτύρονται  για τα λιμνάζοντα νερά της αποθήκης, ενώ επανειλημμένα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κτιριακά προβλήματα, όπως τις διαρροές από σωλήνες λυμάτων στα εργαστήρια, που «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία» ασθενών και εργαζόμενων. Μάλιστα, το Σωματείο έχει καταγγείλει την αμελή συμπεριφορά της διοίκησης και της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.
Οι φωτογραφίες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ΠΟΕΔΗΝ για τους χώρους όπου ενδέχεται να ανιχνεύτηκε βακτήριο χολέρας, είναι δυστυχώς αποκαλυπτικές για το μέγεθος της εγκατάλειψης.