Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Αθλητισμός και AIDS



  Από τον Άρθουρ Ας και τον Μάτζικ Τζόνσον μέχρι αθλητές λιγότερο γνωστούς, υπήρξαν πολλοί εκπρόσωποι των σπορ που ταλαιπωρήθηκαν από τη μάστιγα του αιώνα, όπως αποκλήθηκε.

Άρθουρ Ας

Ο πρώτος Αφροαμερικανός τενίστας που κατέκτησε τρία Grand Slam. Γνωστός για την πλούσια κοινωνική δράση του. Σε επέμβαση που υποβλήθηκε το 1988 στον εγκέφαλο μετά από παράλυση του αριστερού του χεριού, οι γιατροί διαπίστωσαν  ότι έπασχε από AIDS και είχε προσβληθεί από τον ιό HIV μέσα από μια μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια προηγούμενης εγχείρησης στην καρδιά. Δεν δημοσιοποίησε ο ίδιος την ασθένειά του, η οποία αποκαλύφθηκε το 1992 σε ρεπορτάζ της  USA Today. Ο ίδιος άρχισε τότε μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και δημιούργησε και ένα ίδρυμα  κατά τους AIDS. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 6 Φεβρουαρίου 1993. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία του.

 

Γκρεγκ Λουγκάνις

Ο θρύλος των καταδύσεων. Πέντε μετάλλια (τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο) σε τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1976, 1984, 1988). Στη Σεούλ έζησε τη στιγμή που σημάδεψε τον ίδιο και τον αθλητισμό γενικότερα. Σε μια προσπάθεια στα προκριματικά χτύπησε το κεφάλι του στο βατήρα και έπεσε αιμόφυρτος στην πισίνα. Σε εκείνους τους Αγώνες κατέκτησε το χρυσό και στα 3 μέτρα και στα 10 μέτρα. Μερικά χρόνια αργότερα καλεσμένος της Όπρα Γουίνφρεϊ αποκάλυψε πως λίγους μήνες πριν πάει στη Σεούλ είχε μάθει πως προσβλήθηκε από AIDS. Μίλησε, επίσης, δημόσια για την ομοφυλοφιλία του. Σήμερα παραδίδει σεμινάρια σε διάφορα πανεπιστήμια. Πριν από μερικά χρόνια είχε εξομολογηθεί πως πίστευε ότι θα πεθάνει νέος. «Δεν θέλω να με θυμούνται ως τον σπουδαιότερο καταδύτη που έζησε ποτέ. Θέλω να μπορέσω να δω τον καλύτερο» έχει πει ο 55χρονος σήμερα Λουγκάνις.

 

Μάτζικ Τζόνσον

Το ανακοίνωσε δημόσια στις 7 Νοεμβρίου 1991. Δεν έκλαιγε, δεν έδειχνε φοβισμένος. «Προσβλήθηκα αλλά δεν είμαι άρρωστος. Θα συνεχίσω κανονικά τη ζωή μου, σαν ένας κανονικός άνθρωπος» είπε. Είχε δίπλα τους τους καλύτερους γιατρούς, πήρε τα πιο εξελιγμένα φάρμακα, ο ιός δεν ανιχνεύεται πια στο αίμα του. Εκείνη την ημέρα κάποιοι πίστεψαν ότι ο Τζόνσον ανακοίνωσε το θάνατό του. Έγινε σύμβολο, σχεδόμ ταυτίστηκε με το AIDS. Σήμερα ζει, είναι φορέας, αλλά η μάχη του έδωσε το παράδειγμα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Κάποτε έπαιρνε έως 15 χάπια αρκετές φορές την ημέρα, τώρα πια χρειάζεται λίγα φάρμακα. Σηκώνεται στις 5 κάθε πρωί για να κάνει μια σκληρή προπόνηση – περιλαμβάνει τα πάντα, από στρέτσινγκ και τρέξιμο μέχρι Τάε Μπο – και μετά πηγαίνει στο γραφείο για να ασχοληθεί με την επιχειρηματική αυτοκρατορία που έχει δημιουργήσει.​ «Συχνά λέω ότι είμαι καλός και κακός για την HIV λοίμωξη», είπε. «Καλός γιατί τα πηγαίνω καλά και μπορώ να βγαίνω στον κόσμο για να τον ενημερώνω και να τον ενθαρρύνω να ελέγχεται. Κακός επειδή όταν ο κόσμος με βλέπει τόσο καλά, χαλαρώνει στο όλο θέμα. Πολλοί νομίζουν πως όποιος κολλάει τον ιό, μπορεί να ζήσει για πάντα μαζί του, αλλά γεγονός παραμένει πως σε όλο τον κόσμο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του».