Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Υπνική παράλυση



Η παράλυση ύπνου συμβαίνει όταν το σώμα γλιστρά μεταξύ ύπνου και συνείδησης. Αντιλαμβάνεστε πλήρως τι συμβαίνει γύρω σας, αλλά δεν μπορείτε να κουνηθείτε ή να μιλήσετε.

Συνήθως σας συμβαίνει την ώρα που ξυπνάτε ή την ώρα που είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Σε μερικές περιπτώσεις, η παράλυση ύπνου μπορεί να συνοδεύεται από οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις. Βασικά, εξακολουθείτε να ονειρεύεστε, να κοιμάστε, αλλά αισθάνεστε σαν να είστε ξύπνιοι.

Τι προκαλεί την παράλυση ύπνου

Η παράλυση ύπνου είναι αρκετά συνηθισμένη και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά μπορεί να είναι πιο πιθανό να την αντιμετωπίσετε εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή άλλες διαταραχές ύπνου. Η στέρηση του ύπνου, η κατάχρηση ουσιών ή οι πρόσφατες αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Ουσιαστικά, η αιτία της παράλυσης του ύπνου είναι τυπικά μια δυσλειτουργία του REM. Για παράδειγμα, αν το σώμα σας είναι ακόμα σε ύπνο REM, αλλά ξυπνάτε ξαφνικά πριν τελειώσει ο κύκλος του σώματος, μπορεί να αισθανθείτε «ξύπνιος», αλλά το το σώμα σας να εξακολουθεί να κοιμάται.

Τι μπορείς να κάνεις

Η παράλυση του ύπνου είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική σαν γεγονός. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εμπειρία είναι περιστασιακή και δεν απαιτεί θεραπεία. Αλλά αν η παράλυση του ύπνου γίνει ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, μιλήστε με έναν γιατρό για να διαπιστώσετε εάν κάποια φάρμακα που λαμβάνετε ή κάποια άλλη συνήθεια που αποκτήσατε τελευταία κρύβονται πίσω από τη δική σας περίπτωση παράλυσης ύπνου.