Μια συχνή ερώτηση που απασχολεί τον κόσμο είναι αν πρέπει να απευθυνθεί σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο εάν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ενόχληση άπτεται της ψυχικής του υγείας, όπως κρίσεις πανικού, έντονο στρες, συμπτώματα κατάθλιψης, κρίσεις μανίας, φοβίες κ.α.
Η επιλογή κρίνεται κυρίως από μία βασική παράμετρο, τον ίδιο τον ορισμό για το επάγγελμα του ψυχολόγου και του ψυχιάτρου.
Σύμφωνα με τον Δρ Charles Raison, ψυχίατρο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορυ στις ΗΠΑ, ο ψυχίατρος είναι γιατρός ενώ ο ψυχολόγος όχι. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή ενώ ο ψυχολόγος όχι.
Ο ψυχίατρος συνήθως εστιάζει στη διάγνωση μιας ψυχικής διαταραχής και στην αντιμετώπιση αυτής με φάρμακα ή άλλου είδους ιατρικές παρεμβάσεις.
Ο ψυχολόγος χρησιμοποιεί μεν τα ίδια διαγνωστικά κριτήρια με τον ψυχίατρο, όμως η θεραπευτική του προσέγγιση περιλαμβάνει κάποια μορφή ψυχοθεραπείας.
Συνήθως οι ψυχίατροι αναλαμβάνουν πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, ενώ οι ψυχολόγοι αναλαμβάνουν τη θεραπεία ατόμων με πιο ήπιες διαταραχές (π.χ. διαταραχές της διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές).
Το αν θέλει κάποιος να πάρει φάρμακα είναι ένα βασικό κριτήριο που θα καθοδηγήσει την επιλογή ψυχιάτρου ή ψυχολόγου. Το αν πρέπει να πάρει φάρμακα είναι μια απόφαση που θα λάβει ο ειδικός.