Μετά την επιβεβαίωση κρούσματος HPMV στη χώρα μας, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς θα ξεχωρίζουμε τι νοσούμε, καθώς σε έξαρση βρίσκεται και η γρίπη αλλά και το κοινό κρυολόγημα.
Οι ειδικοί αποκάλυψαν τις βασικές διαφορές μεταξύ των χειμερινών ιώσεων προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση της γρίπης, του κρυολογήματος ή του νέου μεταπνευμονοϊού HPMV.
Καθώς η γρίπη συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση με τους ασθενείς να συρρέουν στα νοσοκομεία οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό για αύξηση των κρουσμάτων HPMV.
Ο ιός λέγεται ότι είναι υπεύθυνος για τις εικόνες με τις γεμάτες αίθουσες αναμονής νοσοκομείων στην Κίνα, με τις σκηνές να μοιάζουν με αυτές από τις πρώτες μέρες ξεσπάσματος της πανδημίας του Covid.
Οι επιστήμονες στη Βρετανία είναι σχεδόν βέβαιοι ότι τα συμπτώματα του hMPV είναι πολύ πιο ήπια για τους περισσότερους καθώς μοιάζουν με ένα κοινό κρυολόγημα.
Η γρίπη, από την άλλη πλευρά, τείνει να είναι πιο σοβαρή.
Ωστόσο, ορισμένες ευάλωτες ομάδες – οι ηλικιωμένοι, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τα μικρά παιδιά- μπορεί να μην περάσουν εύκολα αν κολλήσουν hMPV.
Ακόμα και οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν διαφέρουν από αυτές της γρίπης.
Ποια είναι λοιπόν τα ενδεικτικά σημάδια και των δύο λοιμώξεων; Και πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε;
HPMV
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα κύρια συμπτώματα του HPMV μοιάζουν πολύ με ένα κοινό κρυολόγημα: βήχας, απόφραξη ή καταρροή, πονόλαιμος και ελαφρύς πυρετός.
Όπως και με άλλους ιούς, αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που προσπαθεί να τους καταπολεμήσει.
Ωστόσο, μερικοί μπορεί επίσης να εμφανίσουν ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μετά από περίπου πέντε ημέρες.
Μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα και πνευμονία, που συνήθως επηρεάζουν άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με τους πάσχοντες να εμφανίζουν δύσπνοια, έντονο βήχα ή συριγμό.
Ο καθηγητής John Tregoning, ειδικός στην ανοσολογία εμβολίων στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι όταν ο HPMV μολύνει παιδιά μοιάζει με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ένα κοινό χειμερινό κρυολόγημα που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα.
«Είναι μέρος του κοκτέιλ των ιώσεων του χειμώνα που εκτιθέμεθα και, όπως και άλλοι ιοί, θα μεταδοθεί με τον βήχα, το φτέρνισμα και τα σταγονίδια», τόνισε.
Οσοι έχουν μολυνθεί πρέπει «να ξεκουράζονται, να παραμείνουν ενυδατωμένοι και να προσπαθήσουν να μην το μεταδώσουν σε άλλους.
Συχνά οι ασθενείς δεν ελέγχονται για HPMV εκτός εάν βρίσκονται στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να διευκρινίσουν τι προκαλεί τα συμπτώματά σας.
Αυτό γίνεται μέσω γρήγορων δοκιμών αντιγόνου – όπου εξετάζεται ένα ρινικό στυλεό – ή μιας δοκιμής PCR, η οποία αναζητά ίχνη γενετικού υλικού από τον ιό σε ρινικά επιχρίσματα.
Η αύξηση του HPMV στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζει ως επί το πλείστον μικρά παιδιά — τα οποία είναι από τα πιο ευάλωτα σε σοβαρές επιπλοκές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Τα δεδομένα παρακολούθησης ιών από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δείχνουν ότι ένα στα 10 παιδιά που εξετάστηκαν για λοιμώξεις του αναπνευστικού στο νοσοκομείο ήταν θετικά για hMPV στις 23 Δεκεμβρίου.
Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το ποσοστό των πολύ μικρών παιδιών που βρέθηκαν θετικά στον hMPV στα τέλη Νοεμβρίου.
Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι αυτοί που αναμένεται για αυτήν την εποχή του χρόνου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν hMPV μέχρι την ηλικία των πέντε ετών και το ξανακολλάνε σε κάποια στιγμή στην υπόλοιπη ζωή τους.
«Τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές.
Όπως συμβαίνει με όλους τους αναπνευστικούς ιούς, μπορείτε να συμβάλετε στη μείωση των λοιμώξεων που μεταδίδονται με το τακτικό πλύσιμο των χεριών και το βήχα και το φτάρνισμα στα χαρτομάντιλα και την απόρριψή τους.
Εάν έχετε συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, βήχα και αίσθημα κόπωσης και πόνου, προσπαθήστε να περιορίσετε την επαφή σας με άλλους, ειδικά με αυτούς που είναι ευάλωτοι.
«Υπάρχουν πολλοί ιοί σε κυκλοφορία αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης — εάν έχετε συμπτώματα αναπνευστικής νόσου και πρέπει να βγείτε έξω, η συμβουλή συνεχίζει να είναι η χρήση μάσκας».
Γρίπη
Προκαλούμενη από τους ιούς της γρίπης, η ασθένεια προκαλεί συνήθως βήχα στους ανθρώπους – που είναι το πιο κοινό σύμπτωμα διασταυρούμενου εποχιακού ιού.
Αλλά τα σημάδια της γρίπης είναι συνήθως πολύ πιο έντονα από του κρυολογήματος και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και στομαχικά προβλήματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο νόσημα εάν προκύψουν επιπλοκές, όπως η πνευμονία, μεταξύ των πιο ευάλωτων.
Ο καθηγητής Ron Eccles, ο οποίος διηύθυνε το Common Cold Center στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ πριν αποσυρθεί από το πανεπιστήμιο το 2017, είπε στη MailOnline:
«Η γρίπη συνήθως προκαλεί ρίγη, πυρετό, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Είναι χειρότερη επειδή τα συμπτώματα επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και δεν περιορίζονται στους ανώτερους αεραγωγούς. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ο έμετος και η διάρροια είναι επίσης πιο διαδεδομένα σε περιπτώσεις γρίπης».
Η Βρετανία αυτή τη στιγμή μάχεται με κύμα γρίπης.
Προγράμματα επιτήρησης που παρακολουθούν το ξέσπασμα της επιδημίας στην Αγγλία υποδηλώνουν ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία γρίπης είναι τετραπλάσιες από ό,τι πριν από ένα μήνα.
Τα τελευταία στοιχεία του NHS, τα οποία καλύπτουν την εβδομάδα έως τις 29 Δεκεμβρίου, δείχνουν ότι 4.500 κρεβάτια καταλαμβάνονταν από ασθενείς με γρίπη κάθε μέρα, 3,5 φορές αυξημένα την ίδια εβδομάδα σε σχέση με πέρυσι.
Από αυτούς, 211 ήταν σε εντατική φροντίδα — αύξηση 69% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Περισσότεροι από 4.100 Βρετανοί πέρασαν επίσης την ημέρα των Χριστουγέννων στο νοσοκομείο με τη γρίπη. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αυτό είχε αυξηθεί σε πάνω από 5.000.
Ο ιός είναι ένας από τους χειμερινούς ιούς που ασκούν πίεση στις υπηρεσίες του NHS μαζί με τους νοροϊούς, τον RSV και τον Covid.
Τυπικά τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου μία έως τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν έως και μία εβδομάδα. Αλλά οι παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες.
Ακριβώς όπως η θεραπεία ενός κρυολογήματος, η ξεκούραση και τα υγρά συχνά συνιστώνται για να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από γρίπη. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα βοηθούν επίσης.
Ο Δρ Winn είπε: «Η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν με πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και πυρετό. Η γουαϊφενεσίνη μπορεί να χαλαρώσει τη βλέννα για να καθαρίσει τους αεραγωγούς σας.
Ένα αντιισταμινικό όπως η χλωροφαινιραμίνη μπορεί να σταματήσει την καταρροή. Και αν βήχετε, αναζητήστε προϊόντα με δεξτρομεθορφάνη.
Είτε με γρίπη είτε με κρυολόγημα, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν για περισσότερο από μια εβδομάδα ή εάν έχετε υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα σημάδια μόλυνσης.
Κρύωμα
Οι ρινοϊοί είναι η πιο κοινή αιτία κρυολογήματος, αλλά μια μικρή μόλυνση της μύτης και του λαιμού μπορεί να προκληθεί από έναν από τους περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς.
Εάν τα συμπτώματα περιορίζονται κυρίως στους ανώτερους αεραγωγούς, είναι πιθανό να πρόκειται για κρυολόγημα.
«Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι περισσότερο ένα κρυολόγημα με καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμο και βουλωμένη μύτη», είπε ο καθηγητής Eccles.
Ο κρύος καιρός από μόνος του δεν προκαλεί κρυολόγημα. Αλλά το σώμα είναι πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο.
Η γιατρός Ann Nainan με έδρα το Λονδίνο είπε στη MailOnline: «Τα κρυολογήματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά και μπορεί να προκαλέσουν βήχα, συμφόρηση και κόπωση με καταρροή ή πονόλαιμο».
Η ασθένεια τείνει να είναι πιο ελαφριά, σε αντίθεση με τη γρίπη, η οποία μπορεί να σε ρίξει στο κρεβάτι καθώς δεν μπορείς ούτε να περπατήσεις.
Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να απαλύνετε τα συμπτώματα.
Η άφθονη ξεκούραση, η κατανάλωση πολλών υγρών, η εισπνοή ατμού για να απαλύνετε τη βουλωμένη μύτη σας και το να πίνετε ζεστό λεμόνι και μέλι για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο είναι όλοι απλοί τρόποι αντιμετώπισης του κρυολογήματος.