Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Πως το stress επιδρά στο στόμα και τα δόντια σας;



Το stress να επιδράσει στα δόντια , στους γύρω ιστούς του στόματος και στην κροταφογναθική άρθρωση.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

1. Μπορεί να εκδηλωθεί με το σφίξιμο των δοντιών που συνήθως συνοδεύεται και από τρίξιμο(βρουξισμός).

2. Σε ποιους εμφανίζεται;

Εμφανίζεται σαν σύμπτωμα και στα παιδιά και στους ενήλικες..

3. Πότε συμβαίνει;

Συμβαίνει συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας , αλλά όχι μόνο.

4. Πως θα το καταλάβω;

Ο σύντροφός σας κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να σας πει εάν τρίζετε τα δόντια σας. Συνήθως είναι κάτι ενοχλητικό όπως το ροχαλητό.

Όταν είναι συχνό μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών καθώς και κατάγματα. Λόγω αυτού μπορεί να συνυπάρχει ή όχι ευαισθησία των δοντιών. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ.

Ακόμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα φλεγμονής στην κροταφογναθική άρθρωση. Ταυτόχρονα μπορεί τα συμπτώματα το πρωί να είναι πονοκέφαλος καθώς και έντονη πίεση και πόνος στους μασητήρες.

5. Υπάρχουν συνέπειες για τα δόντια μου εάν δεν το αντιμετωπίσω;

Εάν το φαινόμενο αυτό είναι σε μεγάλη συχνότητα και ένταση, πρέπει να υπάρξει οδοντιατρική αντιμετώπιση. Γιατί μακροπρόθεσμα στην αδαμαντίνη του δοντιού θα δημιουργηθούν κατάγματα με συνέπεια να θρυμματισθεί. Έχουμε δει στην οδοντιατρική ανθρώπους οι οποίοι επί αρκετά χρόνια ήταν συστηματικοί βρουξιστές με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντική ποσότητα δοντιού με ταυτόχρονες ευαισθησίες στα δόντια και πονοκεφάλους.

6. Πως αντιμετωπίζεται;

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δίνεται ένας νάρθηκας ( ειδικό μασελάκι ) σε πλήρη αποτύπωση και εφαρμογή με ακρίβεια στο στόμα. Ταυτόχρονα μπορεί να δοθούν ειδικές ασκήσεις διάνοιξης του στόματος καθώς και αντιμετώπισης του άγχους με φάρμακα και πιθανή φυσικοθεραπεία. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ ( ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ).

8. Θεραπεύεται πλήρως ο βρουξισμός;

Θα λέγαμε πως ναι. Με την συνεχή παρακολούθηση του ασθενούς . Προηγουμένως βέβαια έχουμε αποκαταστήσει τα δόντια από τις πιθανές φθορές τους, έχουμε δώσει θεραπεία στα θέματα ευαισθησίας των δοντιών από κατάγματα και ταυτόχρονα έχουμε αποτυπώσει την νέα σωστή σύγκλειση του στόματος και έχουμε κατασκευάσει συγκλεισιακό νάρθηκα τον οποίο φοράει ο ασθενής κατά την διάρκεια της νύχτας ή ακόμη και την ημέρα αν δεν μπορεί να ελέγξει το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΟΜΑ

Το stress μπορεί να δημιουργήσει ορμονικές διαταραχές στον οργανισμό ( π.χ. μπορεί να επηρεάσει και τον αναπαραγωγικό κύκλο) ,με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουμε δευτερογενείς επιπλοκές στα ούλα όπως ουλίτιδα ή ακόμη και περιοδοντίτιδα . Ιδιαίτερα σε άτομα που συνυπάρχει η ελλιπής στοματική υγιεινή

Ο επιχείλιος έρπις ( νόσος ιογενούς αιτιολογίας ) είναι πολύ στενά συνδεδεμένος στις υποτροπές του με την ύπαρξη stress τόσο ψυχικού ( έντονο άγχος) όσο και φυσικού ( π.χ. κρύο, ήλιο, καταπόνηση, κρυολόγημα).