Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 -

Ποιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μετά την διακοπή του καπνίσματος



Σε οποιαδήποτε ηλικία, η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη, ο κίνδυνος μειώνεται περισσότερο κατά την πρώτη 10ετία από το τελευταίο τσιγάρο.

Οι πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου μειώνονται στο μισό όταν περάσουν 15 χρόνια από τη διακοπή. Περισσότερο και ταχύτερα, δε, μειώνονται οι πιθανότητες καρκίνου του πνεύμονα, ιδίως ότι η διακοπή του καπνίσματος γίνει πριν την ηλικία των 50 ετών.

Το κάπνισμα προκαλεί πολλές μορφές καρκίνου και η διακοπή του έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων εξ αυτών, όπως:

-Του πνεύμονα
-Του οισοφάγου
-Του λάρυγγα

Στην παρούσα μελέτη, όμως, οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν αν και πόσο επηρεάζει η διακοπή τις πιθανότητες να εκδηλωθούν άλλες μορφές καρκίνου:

-Του ήπατος
-Του στομάχου
-Του παχέος εντέρου
-Η νέα μελέτη

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.  Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2,97 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30 ετών και άνω, από την Κορέα. Όλοι τους ήταν ασφαλισμένοι στην εθνική υπηρεσία ασφάλισης της χώρας. Μετά το 2002, εξ άλλου, είχαν κάνει τουλάχιστον δύο φορές ιατρικές εξετάσεις.

Το 58% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες, μέσης ηλικίας 43 ετών. Ένας στους τέσσερις ήταν καπνιστής καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Ένας στους 10 το έκοψε και το ξανάρχισε, ενώ ένας στους 20 κάπνιζε σποραδικά.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία 48 ετών. Καπνίστριες, όμως, ήταν λίγες  – λιγότερο από το 2% του συνόλου.

Συνολικώς, περισσότεροι από 422.000 εθελοντές κάπνιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως και περισσότεροι από 195.000 το έκοψαν και το ξανάρχισαν.

Στη διάρκεια 13 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 196.829 κρούσματα καρκίνου. Η οριστική διακοπή του καπνίσματος συσχετίστηκε κατά μέσον όρο με μείωση κατά:

17% των πιθανοτήτων αναπτύξεως οποιασδήποτε μορφής καρκίνου
42% του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα
27% του καρκίνου του ήπατος
14% του καρκίνου του στομάχου
20% του καρκίνου του παχέος εντέρου

Διαφοροποιήσεις
Οι μειώσεις αυτές παρουσίαζαν διαφορά αναλόγως με τα χρόνια διακοπής. Έτσι μετά από 15 χρόνια διακοπής ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος ήταν κατά 50% χαμηλότερος απ’ ό,τι εκείνος που διέτρεχαν οι εθελοντές που συνέχισαν να καπνίζουν.

Ειδικά όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, η διακοπή του καπνίσματος ήταν κυριολεκτικά σωτήρια. Οι πιθανότητες αναπτύξεώς του άρχισαν να μειώνονται 3 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι στις άλλες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, η μείωση του κινδύνου διέφερε αναλόγως με την ηλικία. Έτσι η διακοπή:

-Πριν την ηλικία των 50 ετών σχετίσθηκε με μείωση κατά 57% του κινδύνου
-Στα 50 έτη ή αργότερα σχετίσθηκε με μείωση κατά 39% του κινδύνου

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ανεξαρτήτως της ηλικίας που έχει κάποιος όταν κόβει το κάπνισμα, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος που διατρέχει να αναπτύξει καρκίνο», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Jin-Kyoung Oh, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Επιστήμης του Καρκίνου & Πολιτικής της Νότιας Κορέας.

«Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τον καρκίνο του πνεύμονα, αφού ακόμα και μετά τα 50 ο κίνδυνος μειώνεται σχεδόν 40% με την διακοπή. Επομένως, μη σκεφτείτε ποτέ ότι είναι πολύ αργά για να κόψετε το κάπνισμα», πρόσθεσε.