Συνήθως, όταν ακούμε μελάνωμα, αυτομάτως σκεφτόμαστε καρκίνο του δέρματος.
Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί και στο μάτι. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται οφθαλμικό μελάνωμα και πρόκειται για καρκίνο των χρωστικών ιστών του ματιού.
Διακρίνεται σε μελάνωμα στον επιπεφυκότα, οπότε συμβαίνει στην επιφάνεια του ματιού και μελάνωμα του χοριοειδούς, οπότε συμβαίνει στο εσωτερικό του ματιού, που περιλαμβάνει την ίριδα, το ακτινωτό σώμα, που παράγει το υγρό μέσα στο μάτι και βοηθάει στον έλεγχο της κίνησης του φακού, ή το χοριοειδή, το στρώμα του ιστού ανάμεσα στον αμφιβληστροειδή και στο σκληρό χιτώνα.
Το οφθαλμικό μελάνωμα σχεδόν πάντα ξεκινάει στο μάτι και σπάνια κάνει μετάσταση εκεί από κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Πρόκειται για δυνητικά θανατηφόρο καρκίνο και όπως με όλα τα είδη καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές.
Συμπτώματα μελανώματος στον επιπεφυκότα
- Ένα καφέ ή μαύρο σημάδι στο κάλυμμα του ματιού (στον επιπεφυκότα).
- Ένα σημάδι του ματιού που μεγαλώνει ή αλλάζει χρώμα με τον καιρό.
Συμπτώματα μελανώματος του χοριοειδούς
- Μαύρη κηλίδα στην ίριδα
- Αλλαγή στο χρώμα της ίριδας
- Μειωμένη όραση
- Ελαττώματα στο οπτικό πεδίο
- Αίσθηση τρεμάμενου φωτός
- Ερυθρό, επώδυνο μάτι
Πώς γίνεται η διάγνωση
Ο οφθαλμίατρος θα πραγματοποιήσει μία λεπτομερή εξέταση, που συνοδεύεται από υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική τομογραφία
Θεραπεία του οφθαλμικού μελανώματος
Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του μελανώματος. Οι μικροί όγκοι που δε μεγαλώνουν και δεν προκαλούν οπτικά προβλήματα μπορεί να παρατηρούνται σχολαστικά χωρίς άμεση θεραπεία.
Τα μελανώματα στον επιπεφυκότα αφαιρούνται συχνά χειρουργικά και στην περιοχή γύρω από τον όγκο πραγματοποιείται μία διαδικασία ψύξης (κρυοθεραπεία), για να καταστραφούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα στην περιοχή. Οι μικροί, περιορισμένοι στην ίριδα καρκίνοι, στο ακτινωτό σώμα και στον χοριοειδή μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με χειρουργική αφαίρεση.
Όταν η αφαίρεση του όγκου δεν είναι δυνατή, η θεραπεία με λέιζερ (φωτοπηξία με λέιζερ ή διακορική θερμοθεραπεία) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή των μικρών, αναπτυσσόμενων όγκων.
Ο οφθαλμός ίσως να πρέπει να αφαιρεθεί, αν ο όγκος είναι μεγάλος, έχει προσβάλει άλλα μέρη του ματιού ή οι άλλες μέθοδοι δεν είναι επιτυχείς. Το οφθαλμικό μελάνωμα, περιλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, δεν ανταποκρίνεται συνήθως καλά στη χημειοθεραπεία.