Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Πνευμονικοί όζοι: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο



Οι περισσότεροι πνευμονικοί όζοι, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως δεν προκαλούν ανησυχία καθώς συνήθως είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα.

Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να επιθυμεί να παρακολουθεί έναν όζο με τακτικές αξονικές τομογραφίες για μερικά χρόνια για να δει εάν μεγαλώνει.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός καλοήθους πνευμονικού όζου

Περίπου το 95% των ατόμων με καλοήθη πνευμονικό όζο δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Εάν έχετε συμπτώματα, συνήθως σχετίζονται με μια υποκείμενη πάθηση που προκαλεί τον όζο.

Μετά από μια αξονική τομογραφία, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει μεταξύ ενός καλοήθους (μη καρκινικού) και ενός κακοήθους (καρκινικού) όζου ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του.

Τα καλοήθη οζίδια είναι συνήθως στρογγυλά, λεία, μικρότερα από 8 χιλιοστά (mm), χωρίς καθορισμένο όριο και ασβεστοποιημένα (σκληρυμένα με ασβέστιο).

Οι κακοήθεις όζοι είναι συνήθως μεγαλύτεροι με ένα καλά καθορισμένο περίγραμμα, ανώμαλα (με λοβούς) ή αιχμηρά (ακανθώδη) και έχουν ακανόνιστο σχήμα. Τείνουν επίσης να υπάρχουν στους άνω λοβούς των πνευμόνων.

Τι προκαλεί τους καλοήθεις πνευμονικούς όζους και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι καλοήθεις πνευμονικοί όζοι μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονή από διάφορες παθήσεις, όπως:

  • βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις
  • ουλώδης ιστός
  • κύστεις πνεύμονα και αποστήματα πνευμόνων
  • φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σαρκοείδωση

Η πιο κοινή αιτία ενός καλοήθους όζου είναι μια προηγούμενη λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία του πνευμονικού όζου είναι άγνωστη.

Όζοι πνεύμονα μετά από COVID-19: Έρευνες δείχνουν ότι το 3-12% των ατόμων που πέρασαν COVID-19 έχουν οζίδια στις αξονικές τομογραφίες τους.

Πώς αντιμετωπίζονται οι καλοήθεις πνευμονικοί όζοι

Οι καλοήθεις πνευμονικοί όζοι συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία ή αφαίρεση. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετες αξονικές τομογραφίες κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών ή ετών για να παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στο μέγεθος του όζου. Αυτό είναι γνωστό ως ενεργή παρακολούθηση.

Εάν τα οζίδια μεγαλώσουν αρκετά ώστε να προκαλέσουν συμπτώματα ή να δείχνουν καρκινική τάση, είναι εφικτό να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.

Πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι καλοήθεις πνευμονικοί όζοι

Οι καλοήθεις όζοι του πνεύμονα συνήθως δεν αναπτύσσονται. Ακόμα κι αν είναι κακοήθεις, θα αναπτυχθούν αρκετά αργά.

Χρειάζονται αρκετοί μήνες για να γίνει αυξηθεί σε μέγεθος ένας όζος. Θεωρείται ασφαλές να περιμένετε μερικούς μήνες για την επόμενη αξονική τομογραφία. Η αναμονή δεν θα επηρεάσει τη θεραπεία σας ακόμα και εάν το οζίδιο αποδειχθεί καρκινικό.

Γίνεται να έχετε οζίδια στους πνεύμονες που δεν είναι καρκινικά;
Ναι, μπορεί να έχετε οζίδια στους πνεύμονες που δεν είναι καρκινικά. Μάλιστα, πάνω από το 95% των οζιδίων του πνεύμονα είναι μη καρκινικά (καλοήθη).

Είναι φυσιολογικό να έχετε καλοήθεις όζους στους πνεύμονές σας;

Οι καλοήθεις πνευμονικοί όζοι είναι αρκετά συνηθισμένοι. Οι γιατροί τους εντοπίζουν σε έως και τους μισούς ενήλικες που κάνουν ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία.

Ποιες είναι οι πιθανότητες ένας όζος του πνεύμονα να είναι καρκινικός;

Λιγότερο από το 5% των οζιδίων του πνεύμονα αποδεικνύονται καρκινικοί.

Μπορούν τα οζίδια του πνεύμονα να εξαφανιστούν από μόνα τους;

Τα περισσότερα οζίδια του πνεύμονα δεν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορούν να μικρύνουν ή ακόμα και να εξαφανιστούν από μόνα τους.