Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024 -

Περίεργες μελανιές στο σώμα - Πότε πρέπει να ανησυχούμε;



Σε όλους συμβαίνει ν' ανακαλύπτουμε ξαφνικά μία μελανιά χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα για το πώς έγινε. Η απάντηση είναι απλή: μάλλον μελανιάζουμε εύκολα. Συνεπώς, ακόμα κι ένα μικρό χτύπημα, που ίσως να μην το αισθανθήκαμε καν, να αφήσει ένα σημάδι για λίγο καιρό στο δέρμα μας.  Αλλά είναι τελικά αυτό ανησυχητικό;

Μάλλον ήρθε η ώρα να μάθουμε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για… τις μελανιές.

Μελανιά ή μώλωπας ονομάζεται ο τοπικός αποχρωματισμός του δέρματος που συνοδεύεται από σημάδι κόκκινου ή μωβ χρώματος.

Η μελανιά εμφανίζεται συνήθως έπειτα από χτύπημα, λόγω ρήξης στα τριχοειδή αγγεία και επακόλουθης διαρροής ερυθρών αιμοσφαιρίων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Η ευαισθησία του ατόμου στην εμφάνιση της μελανιάς μπορεί να οφείλεται σε πολυάριθμους παράγοντες και δεν υποδεικνύει πάντοτε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Πολλές φορές είναι αποτέλεσμα της γήρανσης, καθώς τα τριχοειδή αγγεία αποδυναμώνονται με την πάροδο των ετών κι έτσι είναι πιο επιρρεπή στη φθορά και τη ρήξη. Παράλληλα, όσο μεγαλώνουμε το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό και χάνει ποσότητες λίπους που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία σε περίπτωση τραυματισμού.

Σε μερικές περιπτώσεις, αυτή η ευαισθησία του δέρματος μπορεί να υποδεικνύει σηψαιμία (βακτηριακή λοίμωξη), χρόνια φλεγμονή, πάθηση στο συκώτι ή (σπάνια) κάποια μορφή καρκίνου.

Διαταραχές που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, όπως η αιμορροφιλία και νόσος Willebrand, μπορεί επίσης να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στις μελανιές.

Τέλος, οι μελανιές που εμφανίζονται με τον παραμικρό τραυματισμό μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη φολικού οξέος, βιταμίνης Β12, βιταμίνης C ή βιταμίνης Κ.

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο εύκολα συμβαίνουν

Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ελαστικό και πιο λεπτό, καθώς χάνουμε το στρώμα λίπους που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και απορροφά τους κραδασμούς. Συνεπώς, τραυματίζεται πιο εύκολα.

Οι κακές μας συνήθειες μπορεί να ευθύνονται

Αν περνάτε πολλή ώρα στον ήλιο, ίσως να ευθύνεστε και εσείς. Όσο περισσότερο το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, τόσο πιο εύκολο είναι να σπάσει. Συνεπώς, δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό. Επιπλέον, το κάπνισμα είναι από τις χειρότερες συνήθειες για το δέρμα μας, και πρέπει να το σταματήσουμε.

Παίζει ρόλο και η διατροφή

Δύο βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση μιας μελανιάς: η βιταμίνη C και η βιταμίνη Κ. Η πρώτη βοηθά στην αναδόμηση των ιστών, και η δεύτερη στην πήξη του αίματος. Τις βρίσκουμε και τις δύο σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, συνεπώς τα έχουμε ανάγκη στην διατροφή μας.

Σε μερικούς ανθρώπους, είναι θέμα γονιδίων

Κάποιοι άνθρωποι απλώς μελανιάζουν πιο εύκολα, και αυτό δεν αποτελεί σημάδι ανησυχίας. Μπορεί να έχουν πιο εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία, ή πιο ανοιχτόχρωμα δέρμα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, δεν εμφανίζεται πρόβλημα.

Οι περίεργες μελανιές

…και, ευτυχώς, είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να είναι σημάδια κάποιας σοβαρής πάθησης, αλλά θα τις καταλάβετε καθώς θα έχουν διαφορετικό μέγεθος, και μπορεί να βρίσκονται σε μέρη που δεν θα μπορούσατε να έχετε χτυπήσει, όπως χαμηλά στην μέση.