Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024 -

Οι αντικαπνιστικοί νόμοι έχουν βοηθήσει στη βελτίωση της παιδικής υγείας



Οι πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν οφέλη υγείας.

Σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Public Health, η απαγόρευση του καπνίσματος έχει συντελέσει στην προστασία της υγείας των παιδικών πνευμόνων. 

Οι ερευνητές από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν στοιχεία από 41 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που είχαν γίνει στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα. Περιελάμβαναν στοιχεία για πάνω από 57 εκατομμύρια γεννήσεις και 2,7 εκατομμύρια εισαγωγές για νοσηλεία. 

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα αντικαπνιστικά μέτρα σχετίζονταν με πάνω από 18% μείωση των παιδιατρικών αναπνευστικών λοιμώξεων που απαιτούσαν νοσοκομειακή φροντίδα, σχεδόν 10% μείωση στις σοβαρές κρίσεις άσθματος μεταξύ των παιδιών και περίπου 4% μείωση στα ποσοστά των πρόωρων τοκετών. 

«Η μελέτη δείχνει ότι η παιδική υγεία ωφελείται ουσιαστικά από τη νομοθεσία για περιβάλλον χωρίς καπνό και την αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων καπνού. Για την προστασία της υγείας των πλέον ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας, θα πρέπει οι πολιτικές ελέγχου του καπνού να επεκταθούν σε όλη την υφήλιο», εξηγεί ο Δρ Τζάσπερ Μπιν, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Εράσμους της Ολλανδίας. 

Ο Αζιζ Σικ, διευθυντής του Ινστιτούτου Usher του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας για το Άσθμα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπληρώνει ότι «η ανασκόπηση προσφέρει αναμφισβήτητα στοιχεία για την σημαντική επίπτωση των πολιτικών ελέγχου του καπνού στην παιδική υγεία. Η μελέτη θα πρέπει να ωθήσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή δοκιμασμένων πολιτικών, που εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τη μείωση της δευτεροπαθούς έκθεσης στον καπνό και τη βελτίωση μιας ευρείας γκάμας σοβαρών αποτελεσμάτων υγείας σε βρέφη και παιδιά». 

Να σημειωθεί ότι, το κόστος των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα ανέρχεται σε περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως, κάθε χρόνο. 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ενώ έχει ψηφίσει αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, αυτή δεν εφαρμόζεται κυρίως σε δημόσιους χώρους εστίασης, ενώ χαλαρή είναι η εφαρμογή της και σε άλλες δομές, όπως χώρους εργασίας.