Ηχρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα συνδέεται με μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και για κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία.
Αυτό έδειξαν πρώιμα αποτελέσματα μελέτης η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο για τα Εγκεφαλικά 2025 της Αμερικανικής Ενωσης για τα Εγκεφαλικά, το οποίο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες από τις 5 ως τις 7 Φεβρουαρίου.
3,5 δισ. άτομα με στοματικές παθήσεις παγκοσμίως
«Πρόσφατη έκθεση για την παγκόσμια υγεία αποκάλυψε ότι το 2022 3,5 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως εμφάνιζαν στοματικές παθήσεις – όπως η ουλίτιδα και η τερηδόνα που παρέμεναν αθεράπευτες – γεγονός που καθιστά τις παθήσεις αυτές τις πιο διαδεδομένες ανά τον πλανήτη» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Σουβίκ Σεν, διευθυντής στο Τμήμα Νευρολογίας του Νοσοκομείου Prisma Health Richland και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.
Προσέθεσε ότι «στοχεύσαμε στο να προσδιορίσουμε ποια συμπεριφορά στοματικής υγιεινής – χρήση οδοντικού νήματος, βούρτσισμα δοντιών ή τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο – έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων».
Η μεγάλη μελέτη ARIC
Η μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities), μια από τις πρώτες μεγάλου εύρους μελέτες σχετικά με τη σύνδεση των συμπεριφορών στοματικής υγιεινής με την αθηροσκλήρυνση, εξέτασε τη χρήση οδοντικού νήματος μέσω ενός δομημένου ερωτηματολογίου στο οποίο απάντησαν περισσότερα από 6.000 άτομα.
Μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι έκαναν χρήση οδοντικού νήματος 4.092 δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό και 4.050 δεν είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Να σημειωθεί ότι η μελέτη ARIC ξεκίνησε το 1987 και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης ήταν τα 62 έτη και το 55% ήταν γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν εμφάνιζαν υπέρταση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, αν κάπνιζαν καθώς και τι Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν, ποιο ήταν το μορφωτικό επίπεδό τους, αν βούρτσιζαν τακτικά τα δόντια τους και αν επισκέπτονταν τακτικά τον οδοντίατρο. Σε ένα διάστημα παρακολούθησης 25 ετών 434 συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο εκ των οποίων 147 εξαιτίας θρόμβων στις μεγάλες αρτηρίες του εγκεφάλου, 97 εξαιτίας θρόμβων που ξεκίνησαν από την καρδιά και 95 εξαιτίας σκλήρυνσης των μικρότερων αρτηριών. Επιπλέον 1.291 συμμετέχοντες εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή.
Σημαντική μείωση του κινδύνου
Με βάση την ανάλυση των ερευνητών, η χρήση οδοντικού νήματος φάνηκε να συνδέεται με 22% μικρότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, 44% μικρότερο κίνδυνο καρδιοεμβολικού εγκεφαλικού (στο οποίο θρόμβοι ταξιδεύουν από την καρδιά στον εγκέφαλο) καθώς και με 12% μικρότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
Αυτή η μείωση του κινδύνου ήταν ανεξάρτητη από άλλες συμπεριφορές που αφορούν τη στοματική υγιεινή όπως το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Οπως επίσης προέκυψε, όσο αυξανόταν η συχνότητα χρήσης του οδοντικού νήματος τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Παράλληλα η χρήση οδοντικού νήματος φάνηκε ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου και οπών στα δόντια.
Αύξηση των περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής κατά 60% ως το 2050
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν μάλιστα από τη σύνδεση της χρήσης οδοντικού νήματος με τη σημαντική μείωση του κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή η οποία μπορεί να οδηγήσει εκτός από εγκεφαλικό σε καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές επιπλοκές. Περισσότερα από 40 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως εκτιμάται ότι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των περιπτώσεων κατά 60% ως το 2050!
Μείωση των στοματικών λοιμώξεων και των φλεγμονών
«Η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται με φλεγμονή και σκλήρυνση των αρτηριών. Η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού μειώνοντας τις στοματικές λοιμώξεις και τη φλεγμονή και ενθαρρύνοντας άλλες υγιεινές συνήθειες» σημείωσε ο δρ Σεν και κατέληξε αναφέροντας ότι «πολλά άτομα αναφέρουν ότι η οδοντιατρική φροντίδα είναι ακριβή. Η χρήση νήματος αποτελεί μια υγιεινή συνήθεια η οποία είναι εύκολη στο να υιοθετηθεί, έχει χαμηλό κόστος και είναι επίσης εύκολα προσβάσιμη παγκοσμίως».
tovima