Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Μελάνωμα: Καμπανάκι από τους ειδικούς – Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα



Έκκληση να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία το μεσημέρι απευθύνουν οι επιστήμονες, που βλέπουν το μελάνωμα να προσβάλλει ολοένα περισσότερα άτομα (και) στη χώρα μας.
Έκκληση να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία το μεσημέρι απευθύνουν οι επιστήμονες, που βλέπουν το μελάνωμα να προσβάλλει ολοένα περισσότερα άτομα στη χώρα μας.

Σε πρόσφατη ενημερωτική ημερίδα, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Καρκίνο ΚΕΦΙ Αθηνών, οι επιστήμονες εξέφρασαν την θλίψη τους για την κατάσταση που επικρατεί κάθε μεσημέρι στις παραλίες όλης της χώρας.

«Δυστυχώς δεν μπορεί παρά να νιώσει κανείς απογοήτευση, όταν βλέπει τις παραλίες γεμάτες με κόσμο, με μικρά παιδιά στις 2 το μεσημέρι», είπε ο παθολόγος-ογκολόγος Απόστολος Λασκαράκης, αναπληρωτής διευθυντής της Α' Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν και ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος (ΕΛΕΜΜΕΛ). «Είναι μια απόδειξη πως, παρότι προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, δεν έχει περάσει μάλλον το μήνυμα σε αυτόν. Ή αυτή είναι η νοοτροπία μας ως λαού. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά, αλλά πάντως είναι πολύ απογοητευτικό».

Όπως εξήγησε το μελάνωμα συνιστά πραγματικό πρόβλημα για την παγκόσμια Υγείας. Και αυτό διότι είναι ο όγκος:

Με την μεγαλύτερη αύξηση των νέων περιστατικών στους άνδρες
Με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση νέων περιστατικών (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στις γυναίκες.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι τα κρούσματα του μελανώματος είναι αυξημένα στην Ελλάδα», συνηγόρησε η δερματολόγος Ελίνα Θεοδωρακοπούλου, ακαδημαϊκή υπότροφος της Β' Κλινικής Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν. «Δυστυχώς το μελάνωμα "καμουφλάρεται" πάνω στο σώμα μας σαν μια κοινή ελιά και μπορεί να μην το παρατηρήσει εύκολα ένας ασθενής».

Το εκδηλώνουν 1 στους 100
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO), οι πιθανότητες που έχουμε να εκδηλώσουμε μελάνωμα κάποια στιγμή στη ζωή μας είναι 1 στις 100.

Σε ετήσια βάση, οι διαγνώσεις ανέρχονται σε περίπου 15 ανά 100.000 Ευρωπαίους. Η αναλογία αυτή όμως αυξάνεται σταθερά σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το μελάνωμα είναι πιο συχνό στην Ελβετία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία και Δανία). Διαγιγνώσκονται ετησίως 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Αντιθέτως, είναι λιγότερο συχνό στις μεσογειακές χώρες όπου ετησίως διαγιγνώσκονται 3-5 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πλέον καταγράφονται 4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (περίπου 400 περιστατικά τον χρόνο).

Ένας επικίνδυνος καρκίνος
Το μελάνωμα είναι ο καρκίνος των μελανοκυττάρων. «Τα μελανοκύτταρα είναι εξειδικευμένα κύτταρα πρωτίστως του δέρματος, τα οποία παράγουν και περιέχουν μία χρωστική, τη μελανίνη», λέει η κυρία Θεοδωρακοπούλου. «Η μελανίνη διαχέεται στα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος και το προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Κάποιοι άνθρωποι με σκουρόχρωμο δέρμα έχουν περισσότερη μελανίνη και άλλοι λιγότερη».

Ωστόσο η νόσος δεν αφορά μόνο το δέρμα. «Δίνει εύκολα μεταστάσεις σε περιοχικούς και απομακρυσμένους λεμφαδένες, καθώς και σε συμπαγή όργανα», εξηγεί ο κ. Λασκαράκης. «Έτσι, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα σπλάγχνα και στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλικές μεταστάσεις)».

Ο κυριότερος παράγοντας που προκαλεί μελάνωμα είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι και τα επανειλημμένα ηλιακά εγκαύματα, ιδίως κατά την παιδική ηλικία.

Στο 25% των περιπτώσεων το μελάνωμα αναπτύσσεται σε προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά) του δέρματος. Στις υπόλοιπες είναι μια καινούργια ελιά (de novo).

Το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος
Το μελάνωμα αντιπροσωπεύει μόλις το 1-3% των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο ευθύνεται για το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

Τα καλά νέα είναι ότι παρότι αυξάνονται τα κρούσματά του, η θνησιμότητα παρουσιάζει σταθεροποίηση, με πτωτικές τάσεις. Αυτό αποδίδεται από τους ειδικούς στην αύξηση της έγκαιρης διάγνωσης και στις σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.