Η υπερθέρμανση της Γης, πέρα από όλες τις τρομερές συνέπειες που έχει, είναι και επιβλαβής και για την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Είναι ήδη γνωστό από άλλες έρευνες ότι τις πιο ζεστές μέρες, περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στα νοσοκομεία – και όχι μόνο από περιστατικά θερμοπληξίας ή αφυδάτωσης. Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με πιο ασταθή και παρορμητικό τρόπο τις θερμές μέρες, ενώ μερικά ψυχοφάρμακα έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η έρευνα των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ έδειξε ότι δεν είναι τυχαίο που καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία της Γης χρόνο με τον χρόνο, ανεβαίνουν παράλληλα και τα προβλήματα ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές μελέτησαν 2 εκατομμύρια Αμερικάνους για δέκα χρόνια, συγκρίνοντας ταυτόχρονα τα καιρικά φαινόμενα.
Ανακάλυψαν ότι τους μήνες που η μέση θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου, υπήρχε έντονη αύξηση στα προβλήματα ψυχικής υγείας. Το συμπέρασμα είναι ότι κατά μέσο όρο για κάθε βαθμό που ανέβαινε η θερμοκρασία, 2% περισσότεροι άνθρωποι είχαν ενδείξεις ψυχασθένειας.
Η βροχή επιδείνωνε επίσης την κατάσταση: στις περιοχές που έβρεχε πάνω από 25 μέρες τον μήνα, οι άνθρωποι ήταν πιο επιρρεπείς σε αρνητικές σκέψεις και πράξεις απελπισίας.
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων φαινομένων, τα οποία συχνά προκαλούν υλικές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες. Έτσι, επηρεάζεται και ο ψυχικός κόσμος των επιζώντων και η σταθερότητα της τοπικής κοινωνίας.
Είναι αδιαμφισβήτητη η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την ψυχική υγεία. Στο μέλλον αναμένεται η αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και των αυτοκτονιών λόγω της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη.