Η μαστοειδίτιδα είναι μία λοίμωξη του μέσου ωτός.
Κάποτε ήταν μια κοινή αιτία θανάτου σε πολύ μικρά παιδιά. Τώρα, χάρη στους εμβολιασμούς και τα αντιβιοτικά φάρμακα, η μαστοειδίτιδα είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση.
Αλλά κάποιοι μπορεί να αναπτύξουν μαστοειδίτιδα εάν έχουν μη θεραπευμένες λοιμώξεις του μέσου ωτός. Υπάρχουν δύο τύποι: η χρόνια μαστοειδίτιδα και η οξεία μαστοειδίτιδα.
Η χρόνια μαστοειδίτιδα διαρκεί έναν μήνα ή περισσότερο ή επανέρχεται μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά
Η οξεία μαστοειδίτιδα συνήθως υποχωρεί μέσα σε ένα μήνα μετά τη θεραπεία και δεν επανέρχεται
Αν και ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει μαστοειδίτιδα σε οποιαδήποτε ηλικία, τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν.
Μαστοειδίτιδα: Συμπτώματα
Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα της μαστοειδίτιδας αναπτύσσονται ημέρες ή και εβδομάδες αφότου το άτομο αναπτύξετε λοίμωξη του μέσου ωτός. Η μαστοειδίτιδα προκαλεί έναν παλλόμενο πόνο που δεν υποχωρεί. Άλλα συμπτώματα είναι:
Το δέρμα που καλύπτει το μαστοειδές οστό μπορεί να φαίνεται κόκκινο και πρησμένο
Πόνος όταν κάποιος αγγίζει την περιοχή πίσω από το αυτί
Το αυτί ίσως φαίνεται σαν να είναι πιεσμένο προς τα κάτω και στο πλάι
Πυρετός (όχι πάντα)
Μπορεί να παρατηρήσετε πύον ή ένα παχύρρευστο υγρό να ρέει από το αυτί
Πιθανή απώλεια ακοής που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου
Τα πολύ μικρά παιδιά (2 ετών και κάτω) μπορεί να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
Τραβούν συνεχώς το αυτί τους
Λήθαργος
Πυρετός
Φασαρία/ευερεθιστότητα
Μαστοειδίτιδα: Αίτια
Η μαστοειδίτιδα συμβαίνει συνήθως όταν οι λοιμώξεις του μέσου ωτός δεν αντιμετωπίζονται, επιτρέποντας στην μόλυνση να εξαπλωθεί στο μαστοειδές οστό.
Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να αναπτύξετε μαστοειδίτιδα χωρίς προηγούμενη μόλυνση στο αυτί. Συγκεκριμένα, μια κατάσταση που ονομάζεται χολοστεάτωμα μπορεί να προκαλέσει μαστοειδίτιδα. Το χολοστεάτωμα είναι μια ανώμαλη ανάπτυξη του δέρματος στο μέσο αυτί και το κροταφικό οστό πίσω από το τύμπανο. Τα χολοστεατώματα μπορούν να γεμίσουν με υγρό ή αέρα.
Μαστοειδίτιδα: Αντιμετώπιση
Κατά κανόνα οι γιατροί επιλέγουν θεραπεία με αντιβιοτικά και στεροειδή φάρμακα. Αλλά εάν τα αντιβιοτικά δεν φαίνεται να βοηθούν ή υπάρχει απόστημα στο μαστοειδές οστό, τότε μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μολυσμένου οστού. Η χειρουργική επέμβαση για μαστοειδίτιδα μπορεί να περιλαμβάνει:
Τυμπανοστομία: Τοποθέτηση μικρών κοίλων κυλίνδρων (ωτοσωλήνες) στο τύμπανο του αυτιού. Αυτή η χειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζει χρόνιες λοιμώξεις του μέσου ωτός και οξεία μαστοειδίτιδα.
Μαστοειδεκτομή: Αφαίρεση του μολυσμένου τμήματος του μαστοειδούς οστού
Πώς να αποτρέψετε τις λοιμώξεις του μέσου ωτός
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις λοιμώξεις του μέσου ωτός, που μπορεί να οδηγήσουν σε μαστοειδίτιδα, όπως:
Περιορίστε τη χρήση πιπίλας στα παιδιά. Οι πιπίλες μπορεί να είναι “λύση” για τα ιδιότροπα μωρά και νήπια. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη χρήση πιπίλας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του μέσου ωτός.
Μην καπνίζετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα μολύνσεων του αυτιού. Βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν καπνίζει στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο (ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά) ή στον παιδικό σταθμό.
Αλλεργίες. Η φλεγμονή και η βλέννα που προκαλούνται από αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να μπλοκάρουν την ευσταχιανή σάλπιγγα στο αυτί και να κάνουν πιο πιθανές τις μολύνσεις στην περιοχή.