Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, μια πάθηση στην οποία η επιφάνεια της άρθρωσης φθείρεται με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσκολία στην κίνηση.
Συνήθως επηρεάζει τα υπέρβαρα άτομα ή εμφανίζεται λόγω παλαιότερου τραυματισμού της άρθρωσης.
Σύμφωνα με ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο East Anglia η ουσία σουλφοραφάνη, καθυστερεί την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων.
Η εν λόγω ουσία βρίσκεται στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.
Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές σε μοντέλα κυττάρων του χόνδρου, σε ιστούς και σε ποντίκια.
Τα ευρήματα αναμένεται να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση όσο και τον υγιή πληθυσμό για προληπτικούς λόγους.
Τα οφέλη του μπρόκολου πάντως δεν περιορίζονται μόνο στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας, καθώς περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που έχουν ευεργετική επίδραση σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι ισοθειοκυανάτες για παράδειγμα επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Ουσίες που περιέχονται στο μπρόκολο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα β-καροτεονειδή προστατεύουν την όρασή μας και μειώνουν το κίνδυνο παθήσεων του ματιού.