Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 -

Καρδιοπάθεια: Ο υγιεινός τρόπος ζωής αντισταθμίζει τον γενετικό κίνδυνο



Ένας υγιεινός τρόπος ζωής (όχι κάπνισμα, έλεγχος βάρους, σωματική άσκηση, καλή διατροφή) μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ακόμη και σε όσους ανθρώπους έχουν μεγάλη γενετική προδιάθεση για έμφραγμα ή ανακοπή.

 

Αυτό δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά δείχνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που στο DNA τους έχουν γονίδια υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου μπορούν να αντισταθμίσουν σε ένα σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο, εφόσον ακολουθούν συστηματικά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι το DNA δεν αποτελεί την μοίρα ενός ανθρώπου. Συνεπώς, αν οι γονείς ή τα αδέρφια ενός ανθρώπου πέθαναν από έμφραγμα, δεν πρέπει κανείς να τρέμει ότι κατ' ανάγκη θα πάθει το ίδιο – αρκεί να προσέχει πώς ζει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γενετικής Σεκάρ Καθιρεζάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ανέλυσαν γενετικά και κλινικά στοιχεία για πάνω από 55.000 άτομα.

bigstock Cholesterol Time Bomb 97017614

Κάθε συμμετέχων «βαθμολογήθηκε» για το ατομικό γενετικό ρίσκο που αντιμετώπιζε σε σχέση με έμφραγμα, καρδιακή ανακοπή ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Παράλληλα, αξιολογήθηκε πόσο υγιεινά ζούσε ο καθένας, με βάση τέσσερις παράγοντες (κάπνισμα, βάρος, άσκηση, διατροφή). Στη συνέχεια, έγινε συσχέτιση ανάμεσα στις δύο «βαθμολογίες»: του γενετικού κινδύνου και του υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαπιστώθηκε αφενός ότι ο γενετικός παράγοντας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για την καρδιά έως κατά 90%, αφετέρου ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Τα άτομα με το πιο επιβαρημένο DNA έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος αν ζουν υγιεινά.

Ένας άνθρωπος με «κακά» γονίδια και ταυτόχρονα «κακό» τρόπο ζωής έχει κατά μέσο όρο πιθανότητες σχεδόν 11% να πάθει έμφραγμα ή ανακοπή μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ αν ζει σωστά ο κίνδυνος μειώνεται στο 5%. Θα διερευνηθεί περαιτέρω στο μέλλον ποιος συγκεκριμένα παράγοντας του τρόπου ζωής αντισταθμίζει περισσότερο τον γενετικό κίνδυνο για την καρδιά.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ακόμη κι αν κανείς έχει ευνοηθεί γενετικά, προκαλεί την τύχη του αν ζει ανθυγιεινά. Οι άνθρωποι με «καλά» γονίδια και «καλό» τρόπο ζωής έχουν 3% πιθανότητες να πάθουν κάτι μέσα στη δεκαετία, αν όμως ζουν ανθυγιεινά τότε ο κίνδυνος ανεβαίνει σχεδόν στο 6%, δηλαδή διπλασιάζεται.