Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

Καλή χοληστερίνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε και ποια είναι τα όρια



Η καλή χοληστερόλη, η οποία ονομάζεται επίσης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL), είναι ένα είδος λιπιδίου που μεταφέρει την περίσσεια χοληστερόλης από τα τοιχώματα των αρτηριών πίσω στο ήπαρ για να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Το να μειώσετε απλά την LDL χοληστερίνη σας μπορεί να μην είναι αρκετό, τουλάχιστον για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αύξηση της HDL χοληστερίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Καλή χοληστερίνη (HDL): Όρια για άντρες και γυναίκες

Τα επίπεδα της χοληστερόλης μετρώνται σε χιλιοστόγραμμα (mg) ανά δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Θυμηθείτε: για την HDL χοληστερίνη, ο στόχος σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο νούμερο.

Άντρες
Σε κίνδυνο: Κάτω από 40 mg/dL
Επιθυμητό: 60 mg/dL και πάνω

Γυναίκες
Σε κίνδυνο: Κάτω από 50 mg/dL
Επιθυμητό: 60 mg/dL και πάνω

Εάν το επίπεδο της HDL χοληστερόλης σας πέφτει μεταξύ των επιπέδων «Σε κίνδυνο» και «Επιθυμητό», θα πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε να αυξήσετε το επίπεδο της HDL χοληστερίνης σας, για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εάν δεν γνωρίζετε το επίπεδο της HDL σας, ζητήστε από το γιατρό σας να σας κάνει μια απλή εξέταση αίματος για τις τιμές χοληστερίνης.

Πώς θα αυξήσετε την καλή χοληστερίνη στο αίμα σας
Ο τρόπος ζωής σας έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην HDL χοληστερίνη σας. Ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας:

-Μην καπνίζετε
-Χάστε κιλά
-Γίνετε πιο δραστήριοι σωματικά
-Επιλέγετε περισσότερα υγιή λιπαρά στην διατροφή σας
-Βάλτε μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ

Υπάρχουν και μερικές φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη σας. Αυτές φυσικά πρέπει να λαμβάνετε πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας και στις δοσολογίες που εκείνος θα σας ορίσει:

-Νιασίνη
-Στατίνες

Τέλος, υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφών που περιέχουν “καλά λιπαρά” και θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη στο αίμα σας:

-Δημητριακά ολικής αλέσεως (αλεύρι βρώμης, πίτουρο βρώμης και προϊόντα ολικής αλέσεως)
-Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα και καρύδια Βραζιλίας)
-Φυτικές στερόλες (β-σιτοστερόλη και σιτοστανόλη που βρίσκονται σε συγκεκριμένα προϊόντα βουτύρου και μαργαρίνης)
-Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, συμπληρώματα ιχθυελαίων, λιναρόσπορος και λινέλαιο)