Η ξαφνική και απρόβλεπτη μείωση του προσωπικού εισοδήματος ενός ανθρώπου, ακόμη κι αν έχει συμβεί σε νεαρή ηλικία, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο από άλλες αιτίες! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που έκαναν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ανθρώπους, ηλικίας 23 έως 35 ετών, σε βάθος 15ετίας.
Οι περιπτώσεις που ερευνήθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας στο καρδιολογικό περιοδικό Circulation, αφορούσαν ανθρώπους με εισόδημα που είχε μειωθεί τουλάχιστον κατά 25%.
Από τη μελέτη των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού εισοδήματος σχετίζονται μέσα στην επόμενη δεκαετία με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και υπερδιπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλη καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους ανθρώπους έχουν σχετικά σταθερό εισόδημα. Οι γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη, κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή είναι πιθανότερο να εμφανίσουν απότομα «σκαμπανεβάσματα» στο ατομικό εισόδημά τους.
«Η αστάθεια του εισοδήματος αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία», εξήγησε η επίκουρη καθηγήτρια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ταλί Ελφασί, τονίζοντας πως μετά το 1980 αυξάνει σταδιακά όχι μόνο η εισοδηματική ανισότητα, αλλά και η εισοδηματική ανασφάλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ