Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή αυξάνουν με την ηλικία και θεωρούνται ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Σε νέα μελέτη, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Σαν Ντιέγκο) έδειξε ότι η επικατεχίνη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται σε τροφές όπως η μαύρη σοκολάτα, μειώνει το καταστροφικό οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή του νευρικού συστήματος, σε πειραματόζωα. Σε μόλις δύο εβδομάδες θεραπείας, η επικατεχίνηόχι μόνο μείωσε τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο νευρικό σύστημα, αλλά βελτίωσε επίσης τη μνήμη και το άγχος στα ποντίκια.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα συμπεράσματά τους εξηγούν τα οφέλη στη μνήμη που εκδηλώνουν οι άνθρωποι που καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα.