Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 -

Η ασπιρίνη συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου



Η ασπιρίνη, γνωστή για την καρδιοπροστατευτική της δράση, ενδεχομένως να μπορεί να συμβάλλει και στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention. 

Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Huntsman» στο Σολτ Λεικ Σίτι των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Δρ Κορνηλια Ουλριχ, υποστηρίζει ότι ηασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ μπορεί να είναι αποτελεσματική και έναντι άλλων μορφών καρκίνου, αφού διαπιστώθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης, μια χημικής ουσία που πιστεύεται ότι προκαλεί την ανάπτυξη του καρκίνου και του σχηματισμού των καρκινικών όγκων. 

Αυξημένα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης εντοπίζονται σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του αίματος και του εγκεφάλου και αρκετές μελέτες έχουν εστιάσει στην ανάλυση του ρόλου της στον σχηματισμό των καρκινικών όγκων. 

Η Δρ Ουλριχ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν το μεταβολικό προφίλ δειγμάτων αίματος που είχαν συλλέξει από 40 άτομα που είχαν πάρει ασπιρίνη για 60 ημέρες. Κάθε άτομο είχε περάσει μια φάση με και μια φάση χωρίς ασπιρίνη. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνολικά περισσότερους από 360 μεταβολίτες ή μικρά μόρια, όπως σάκχαρα, αμινοξέα και βιταμίνες και τελικά ανακάλυψαν ότι οι μεταβολίτες της ασπιρίνης ήταν αυξημένοι στους εθελοντές, γεγονός αναμενόμενο. 

Παρατήρησαν, όμως, και σημαντικές στατιστικά αλλαγές στην 2-υδροξυγλουταράτη, η οποία ήταν μειωμένη κατά 12%. 

Προς επιβεβαίωση του ευρήματος, οι επιστήμονες σε εργαστηριακές συνθήκες μελέτησαν τα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης σε καρκινικά κύτταρα στα οποία είχε προστεθεί ασπιρίνη.

Τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου είχαν συνεχείς μειώσεις στα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης, οι οποίες άγγιζαν και το 34%. 

Να σημειωθεί ότι, και παλαιότερες μελέτες είχαν εστιάσει στις αντι-φλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες της ασπιρίνης, ως υποκείμενες αιτίες της αντικαρκινικής της δράσης, αλλά η παρούσα μελέτη αναδεικνύει και άλλες χημικές διεργασίες και μάλιστα σε χαμηλές δοσολογίες της ασπιρίνης. 

«Η μελέτη δείχνει ότι η ασπιρίνη παρεμβαίνει καθοριστικά στις πολλαπλές χημικές διεργασίες που σχετίζονται με την εκδήλωση του καρκίνου. Τόσο σε κλινικό, όσο και σε εργαστηριακό περιβάλλον αποδείξαμε ότι η μείωση της 2-υδροξυγλουταράτης μπορεί να υποκρύπτει έναν νέο μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου, διαμέσου της ασπιρίνης. Σε επόμενες μελέτες θα πρέπει να καθορίσουμε κατά πόσο οι αλλαγές στα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης με ασπιρίνη, που πετύχαμε στο πλάσμα αίματος και τις καλλιέργειες των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να επιτευχθούν και σε δείγματα ιστού του παχέος εντέρου» σημειώνει η Δρ Ουλριχ.