Βρίσκεται μεταξύ άλλων στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί και έχει αποδειχτεί ότι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα.
Ο λόγος για τη ρεσβερατρόλη, μια βιοενεργή ουσία που έχει επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Η σχέση ρεσβερατρόλης και καρκίνου έχει αποτελέσει το κεντρικό θέμα αρκετών επιστημονικών ερευνών στο παρελθόν, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμεναν ασαφείς οι ακριβείς μηχανισμοί που καθοδηγούν τη δράση της αντιοξειδωτικής ουσίας στον οργανισμό. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Oncotargetπαρουσιάζει αναλυτικά πώς η ρεσβερατρόλη επιδρά σε μια πρωτεΐνη-κλειδί που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου.
Ρεσβερατρόλη και πρωτεΐνη p53
Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη αναχαιτίζει τη δράση της πρωτεΐνης p53, οι μεταλλάξεις της οποίας απαντώνται σε ποσοστό πάνω από 50% των καρκινικών όγκων.
Συγκεκριμένα, μέσα από τα πειράματά τους στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα οι ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η ρεσβερατρόλη αποτρέπει την επικίνδυνη συσσώρευση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης και ταυτόχρονα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση (μετάσταση) των καρκινικών κυττάρων.
Τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε μεταλλαγμένες και μη μορφές της πρωτεΐνης p53 έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό επικίνδυνων συμπλεγμάτων των μεταλλαγμένων μορφών της p53 τόσο σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού όσο και σε καρκινικούς όγκους σε πειραματόζωα. Επίσης, «η ρεσβερατρόλη περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων» αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντανιέλι Φεράς ντα Κόστα από το Ινστιτούτο Ιατρικής Βιοχημείας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο.