Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού προκαλούν συχνά έντονη εφίδρωση την ώρα του ύπνου, ιδιαίτερα αν στο σπίτι δεν υπάρχει κλιματισμός ή ανεμιστήρας.
Ωστόσο, αν στο σπίτι σας δεν υπάρχει πολύ ζέστη, αλλά εσείς ιδρώνετε πολύ, τότε μπορεί αυτό να οφείλεται σε άλλους λόγους.
Η νυχτερινή εφίδρωση αποτελεί μεταξύ άλλων σύμπτωμα διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως μια ορμονική διαταραχή, ή μπορεί να εκδηλωθεί ως παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.
Δείτε παρακάτω τρεις πιθανούς λόγους...
1. Υπερβολικό στρες
Αν πιέζεστε υπερβολικά στη δουλειά ή στο σπίτι, τότε η ψυχολογική καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας με τη μορφή συχνών τρομακτικών ονείρων. Το σώμα αντιδρά στους εφιάλτες απελευθερώνοντας ορμόνες αλλά και με τις νευρικές κινήσεις του σώματος, εκδηλώσεις που αναπόφευκτα οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή ιδρώτα.
2. Λοιμώξεις
Οι λοιμώξεις συνδέονται γενικώς με αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος (όπως πυρετός), επομένως η εφίδρωση αποτελεί σύνηθες και φυσιολογικό επακόλουθο. Η εφίδρωση αρχίζει να υποχωρεί μαζί με τον πυρετό και τα λοιπά συμπτώματα της εκάστοτε λοίμωξης.
3. Ορμονικές μεταβολές
Στις γυναίκες, η νυχτερινή εφίδρωση προκαλείται συχνά από διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να εκδηλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και τις ώρες του ύπνου. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τις γυναίκες που διανύουν εγκυμοσύνη ή έμμηνο ρύση.