Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν μια οδό σηματοδότησης που είναι σημαντική για την αγγειογένεση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications. Η μελέτη θέτει σε νέα βάση τις προσπάθειες των επιστημόνων για αναγέννηση των αιμοφόρων αγγείων με απώτερο στόχο τη θεραπεία της ισχαιμίας.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο σχηματισμός πλήρως λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων προϋποθέτει την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης κινάσης Akt από την πρωτεΐνη R-Ras και αυτός ο μηχανισμός είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό της δομής ή του αυλού του αιμοφόρου αγγείου», εξηγεί ο Δρ Μασανομπου Κοματσου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Ιατρικών Ανακαλύψεων Sanford Burnham Prebys στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Και προσθέτει ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά διότι ρίχνουν περισσότερο φως στις βιολογικές διαδικασίες που απαιτούνται για να αυξηθεί η αιματική ροή στους ισχαιμικούς ιστούς.
Προηγούμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ισχαιμίας με δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων είχαν επικεντρωθεί στην παροχή αγγειογενετικών αυξητικών παραγόντων, όπως ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (VEGF) στα σημεία της ισχαιμίας. Αλλά οι μελέτες αυτές είχαν είχαν αποτύχει να προσφέρουν σημαντικό όφελος στους ασθενείς.
Ο Δρ Κοματσου και οι συνεργάτες του Δρ Φρανγκφέι Λι και Δρ Τζουνκο Σαβαντα, χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό τρισδιάστατης κυτταρικής καλλιέργειας και ζώντος ιστού για να δείξουν ότι ο VEGF προάγει την αγγείωση, αλλά οι αγγειακές δομές που σχηματίζονται οι χαοτικές, ασταθείς και μη λειτουργικές.
«Τα λειτουργικά αγγεία πρέπει να έχουν έναν αυλό, ένα ανοιγμα δηλαδή που να επιτρέπει στο οξυγονωμένο αίμα και τα θρεπτικά συστατικά να "ταξιδεύουν" παντού στο σώμα και ο VEGF μόνος του δεν μπορεί να υποστηρίξει τον σχηματισμό μιας τέτοιας αγγειακής δομής», σύμφωνα με τον Δρ Κοματσου.
«Η παράγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων είναι μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με τον τρόπο που αναπτυσσονται τα δέντρα. Οι βλαστοί αναπτύσσονται από τα υπάρχοντα αγγεία και μετά βλασταίνουν περισσότερο για να προάγουν την αγγείωση. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν διακριτά βήματα και σήματα που ελέγχουν την διαδικασία. Πρώτα ο VEGF ενεργοποιεί την Akt ώστε αυτή με τη σειρά της να προκαλέσει την άνθιση των ενδοθηλιακών κυττάρων. Στη συνέχεια, η R-Ras ενεργοποιεί την Akt για να προκληθεί ο σχηματισμός του αυλού. Το δεύτερο βήμα που περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της Akt από την R-Ras σταθεροποιεί τον κυτταροσκελετό μικροσωληνίσκων στα ενδοθηλιακά κύτταρα, δημιουργώντας μια σταθερή αρχιτεκτονική δομή που προάγει τον σχηματισμό του αυλού», συμπληρώνει ο Δρ Λι.
Και ο Δρ Κοματσου λέει ότι «η ενεργοποίηση της Akt από τον VEGF και την R-Ras είναι αλληλοσυμπληρωματικές και απαραίτητες για την παραγωγή πλήρως λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων για την αποκατάσταση του ισχαιμικού ιστού».
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι προωθήσουν την συνδυαστική σηματοδότηση της Akt σε κλινικές μελέτες και την ενεργοποίηση της R-Ras μέσω είτε γονιδιακής θεραπείας, είτε φαρμακολογικά, παράλληλα με την θεραπεία με VEGF.