Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 -

Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων: Οι προσφυγικές ροές δεν κομίζουν πρόβλημα δημόσιας υγείας



Διαχρονικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η πολυανθεκτική φυματίωση, που ενδημούσε και ενδημεί σύμφωνα με τους επιστήμονες σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλoκ και της Ασίας. Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δεν εγκυμονούν πρόβλημα για την δημόσια υγεία .

Πρόβλημα σύμφωνα με τον πρόεδρο Αθ. Σκουτέλη αποτελεί η διαχείριση των κρουσμάτων φυματίωσης στις κλειστές δομές, και μάλιστα η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων, με επιστολές της προς το υπουργείο Υγείας έχει επισημάνει το θέμα .

«Η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής», ανέφερε ο κ. Σκουτέλης, επισημαίνοντας ότι απαιτείται οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος και επείγουσα υγειονομική φροντίδα Με αφορμή το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που θα λάβει χώρα 4-6 Μαρτίου στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν και σε ένα άλλο διαχρονικό πρόβλημα που τους απασχολεί αυτό της γρίπης.

Γρίπη - Εμβολιασμός

«Πολλά περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν είχαν εμβολιστεί», ανέφερε ο κ. Σκουτέλης, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού που κυμαίνεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά. Το ίδιο δυστυχώς - ποσοστό κάλυψης - παρατηρείται και στους επαγγελματίες υγείας, είπε.

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέτρο πρόληψης, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται πλημμελέστατα στη χώρα μας, είπε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Α.Πεφάνης. Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρέχει σημαντική κάλυψη για το στέλεχος Η1Ν1 που ευθύνεται για αρκετούς μη αναμενόμενους θανάτους, μη εμβολιασθέντων ατόμων, επισημαίνοντας ότι φέτος το 25% των κρουσμάτων δεν είχαν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, και τίθεται θέμα επέκτασης του εμβολιασμού, πέρα από τις γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οσον αφορά τη δυσκολία εξεύρεσης κλίνης στις ΜΕΘ ο κ. Σκουτέλης είπε ότι το σύστημα φέτος «ζορίστηκε και δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει. Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ υπήρχε, ωστόσο φέτος φάνηκε εντονότερα εξαιτίας της πίεσης που δέχθηκαν».

Περιστατικά γρίπης

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης έχουν φτάσει τους 149, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ανέρχονται σε 73, ενώ συνολικά 381 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους. Όπως αναφέρουν επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης εμφανίζει σταδιακή μείωση που θα διαρκέσει έως αρχές Απριλίου.

Αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα

Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που δημιουργεί η γρίπη είναι η άσκοπη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί (κόστος,παρενέργειες) διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της μικροβιακής αντοχής που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, ανέφεραν οι επιστήμονες. «Κατέχουμε το αρνητικό ρεκόρ κατάχρησης αντιβιοτικών, ο καθένας τα αγοράζει όποτε θέλει», είπε ο κ. Σκουτέλης, προσθέτοντας ότι «όσο πιο πολύ ταϊζουμε τα μικρόβια τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται. Κατανάλωση και αντοχή πάνε μαζί….».

Ηπατίτιδα

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 175.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C από τους οποίους το 80% δεν το γνωρίζουν. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο ήπατος, ανέφερε ο κ. Σκουτέλης. Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί ένα τεράστιο επιστημονικό βήμα που αφορά την σχεδόν πλήρη ίαση της χρόνιας ηπατίτιδας C, η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα. Όμως, όπως είπε, η μεγάλη αύτη επιστημονική ανακάλυψη προσκρούει σε ένα αρνητικό στοιχείο: το εξαιρετικά υψηλό κόστος της θεραπείας το όποιο στην συγκεκριμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτεί το σχεδιασμό εξαιρετικά περίπλοκων πολιτικών υγείας.