Τρίτη 14 Μαΐου 2024 -

Διαχείριση θυμού



Τι ειναι ο θυμός;
Ο ψυχισμος λειτουργεί ομαλότερα και βρίσκεται σε ισσοροπια οταν η δυσαρέσκεια ειναι οσο το δυνατόν μειωμένη και η ευχαρίστηση οσο το δυνατόν αυξημένη. Πότε προκύπτει δυσαρεσκεια; Οταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες. Πότε προκύπτει ευχαρίστηση; Οταν ικανοποιούνται οι ανάγκες. Οταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες μου, δεν ειμαι ευχαριστημένος. Κι οταν δεν ειμαι ευχαριστημένος θυμώνω. Ο θυμός ειναι συναίσθημα.

Γιατι υπαρχει ο θυμός;
Ο θυμός υπαρχει για να δηλώσει οτι η δυσφορία ειναι μεγαλη. Και η δυσφορία προέρχεται απο ανικανοποιητες ανάγκες. Ειχα ας πούμε ανάγκη απο αγκαλια οταν ημουν μικρός και δεν την ειχα γιατι η μητερα μου δεν ηταν εκει; Λυπαμαι. Ομως η λύπη ειναι πολυ δύσκολη γιατι αναγκαστικά θα πρέπει να σκεφτώ το γιατι η μητερα μου δεν ηταν εκει. Κι αν το σκεφτώ αυτο θα ανακαλυψω οτι η μητερα μου αδιαφορούσε η δεν καταλάβαινε οτι την εχω ανάγκη. Κι αν το συνειδητοποιήσω κινδυνεύω να παραδεχτώ οτι ειμαι μόνος. Κι αν ειμαι μόνος δεν μπορω να επιβίωσω και θα πεθάνω. Προτιμώ λοιπον να μην νιώσω το πραγματικό συναίσθημα που ειναι η λύπη. Θα το κρυψω. Κι οταν εκείνο θα θέλει να έρχεται στην επιφάνεια εγω θα το σπρώχνω προς τα κρατάω. Στο κατω κατω της γραφής μπορω να θυμωσω με άλλα πράγματα. Αλλα επειδή φοβαμαι οτι με το θυμό η ηδη αδιάφορη μαμα θα με εγκαταλείψει περιςςοτερο, δεν θα θυμωσω με αυτήν αλλα με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Με τη δουλεια, με τους φίλους, με τα πράγματα. Με όλους εκτος απο τη μαμα. Που και που θα βγάζω οργή αλλα επειδή αυτη διώχνει τους αλλους θα την μετατρέψω για παραδειγμα σε χιούμορ. Αυτο το χιουμορ που ολοι καταλαβαίνουμε οτι πισω κρύβει πολυ θυμό. Ύστερα υπαρχει και η επανάσταση. Στην Ελλαδα ολοι ειναι επαναστάτες. Αυτη ειναι η κυριότερη λύση για τη διέξοδο του θυμού. Εχω κάνει κακή επιλογή, επέλεξα να με διοικούν ανίκανοι και μετα τους βρίζω και τους φωνάζω για να βγάλω το θυμό προς τη μαμα.

Απο που προέρχεται ο θυμός
Ο θυμός ή/καί η οργή μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες. Συνήθως οι ρίζες του επίμονα θυμωμένου ατόμου έχουν ναρκισσιστικές ρίζες. Το άτομο αισθάνεται ότι απειλείται διοτι δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του καί αντιδρά με θυμό. Υπάρχουν συνήθως κρυμμένα θέματα απόρριψης καί χαμηλής αυτοεκτίμησης τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Μπορεί να υπαρχουν θέματα πένθους το οποιο δεν εχει ποτε ξεκινήσει και ποτε δεν ξεκίνησε η σωστή διαδικασία να βιώσει οπως θα έπρεπε γιατι δεν υπηρχε η βοηθεια και η στήριξη.

Ο θυμός για τα δώρα και η υποκρισία
Πολυ μεγάλος θυμός μπορεί επισης να προκύψει απο την υποκρισία των γονέων προς τα παιδια τους για παραδειγμα, οταν τους κανουν δώρα νομιζοντας πως ικανοποιουν καποια ανάγκη των παιδιών τους. Συνήθως τα δώρα αυτα ειναι δώρα ένοχης των γονιών γιατι δεν μπορούν η δεν ξέρουν πως να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Δυστυχώς αυτο ειναι μια μεγαλη υποκρισία. Οταν μιλαμε για αναγκες, δεν εννοούμε τιποτα άλλο απο την συναισθηματική σχεση μεταξύ των ανθρώπων. Για την σύνδεση η οποία αναπτυσσεται μεταξύ των ανθρωπων και η οποία εχει στοιχεια συντροφικότητας, οικείας συνύπαρξης, κατανόησης των σκέψεων και των συναισθημάτων, τρυφερότητας, σεβασμού, οχι επιβολής, οχι καταδυνάστευσης, οχι πίεσης, οχι κτητικοτητας.

Ο θυμός στην ψυχοθεραπεια
Ο θυμός στην ψυχοθεραπεία αφήνεται να εκφραστεί ελεύθερα. Με το χρόνο το άτομο αντιλαμβάνεται την προέλευση του θυμού του. Τις ρίζες του. Όταν αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια συνειδητοποίησής του, το άτομο ξεκινάει να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που έκρυβε τόσα χρόνια πίσω από το θυμό. Είναι λοιπόν εύλογο να περάσει μία μικρή περίοδο ευσυγκινησίας η οποία θα σημάνει ψυχική πρόοδο καί γενικότερη ψυχολογική εξέλιξη.

Ποιοι κανουν ψυχοθεραπεια για τον θυμό;
Ολοι οι πολιτισμένοι ανθρωποι εχουν την επιλογή να κανουν ψυχοθεραπεια και να κατανοήσουν γιατι ειναι θυμωμένοι. Γιατι οργίζονται. Γιατι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους. Γιατι επαναστατουν. Λίγοι ειναι εκείνοι που το επιλέγουν βέβαια γιατι φοβούνται παρα πολυ. Φοβούνται οτι η αδιάφορη μητερα τους θα τους διαλύσει μεσα τους. Ετσι επιλέγουν να διαλύονται καθημερινά και να μην λύσουν ποτε το προβλημα. Οσοι ομως επιλέξουν να κανουν ψυχαναλυση, βρίσκουν τις αιτίες του θυμού τους, αντιμετωπιζουν την ζωη και τα προβλήματα της ρεαλιστικα, δεν μεταδίδουν τον θυμό στα παιδια τους, δεν καταστρέφουν τα παιδια τους, απολαμβάνουν την ζωη τους και κανουν καλές σχέσεις.