Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στα λιπίδια του αίματος. Ο οργανισμός μας τη χρειάζεται για να δομήσει υγιή κύτταρα, όταν όμως τα επίπεδά της στον οργανισμό ανεβαίνουν υπερβολικά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Η υψηλή χοληστερίνη έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλάκες στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, οι οποίες παρεμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι κληρονομική, συνήθως όμως οφείλεται σε κακές συνήθειες (π.χ. ανθυγιεινή διατροφή, καθιστική ζωή), επομένως μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα. Συνδυαστικά με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, στον έλεγχο της χοληστερίνης συμβάλλουν και τα κατάλληλα φάρμακα (στατίνες).
Συμπτώματα ανεβασμένης χοληστερίνης
Η ανεβασμένη χοληστερίνη δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα, όπως η δύσπνοια ή οι πόνοι στο σώμα. Τα επίπεδά της διαπιστώνονται με ακρίβεια μόνο με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.
Μοναδική ένδειξη για την επικίνδυνη άνοδο της χοληστερίνης είναι η εμφάνιση κιτρινωπών πλακών στην επιδερμίδα γύρω από τα μάτια –κυρίως προς την πλευρά της μύτης.
Στον ιατρικό χώρο η συγκεκριμένη δερματική αλλοίωση είναι γνωστή ως ξανθέλασμα. Το ξανθέλασμα δεν θεωρείται επικίνδυνο σε αρχικό στάδιο, ωστόσο μπορεί σταδιακά να επιδεινωθεί και να προκαλεί πόνο.
Βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του είναι οι εξής:
- Φύλο (είναι συνηθέστερο στις γυναίκες)
- Ηλικία (εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικία 30-50 ετών)
- Παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος 30 και άνω)
- Κάπνισμα
- Διαβήτης
- Υπέρταση
Το ξανθέλασμα σπανίως εμποδίζει το βλεφάρισμα ή την όραση, ωστόσο συχνά αφαιρείται για αισθητικούς λόγους.
Ξανθέλασμα & έμφραγμα
Μελέτη στην επιθεώρηση British Medical Journal έχει δείξει ότι το ξανθέλασμα αποτελεί για μια μερίδα του πληθυσμού προειδοποιητικό σημάδι για το έμφραγμα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 12.745 ανθρώπους, όσοι εμφανίζουν ξανθελάσματα διέτρεχαν έως και 12% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος σε βάθος 10ετίας.
Το ξανθέλασμα φάνηκε μάλιστα να είναι πολύ αξιόπιστος δείκτης για ένα μελλοντικό έμφραγμα και για την εκδήλωση καρδιοπάθειας στις γυναίκες και σε όσους είχαν ηλικία κάτω των 55 ετών.