Aιτήσεις για αδειοδότηση έχουν υποβάλλει 44 Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) και Τράπεζες Κρυοσυντήρησης.
Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη αδειοδοτηθεί οι 11, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα θα πάρουν άδεια και οι υπόλοιπες Μ.Ι.Υ.Α και οι Τ.Κ., εφόσον πληρούν τις ισχύουσες προϋποθέσεις.
Από τις παραπάνω μονάδες, μόνο μία είναι στο ΕΣΥ, ενώ 9 μονάδες νοσοκομείων, δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα μας παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας (32,2%), όμως πρόκειται για ένα ανεκμετάλλευτο παράγοντα, αφού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αρχή, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 12.750 κύκλοι, καλύπτοντας μόλις το 5% που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, όταν στην Ισπανία πραγματοποιείται το 50% και μάλιστα με μικρότερα ποσοστά επιτυχίας.
Τα παραπάνω τόνισε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθ. Άρης Αντσακλής, παρουσιάζοντας το έργο της ανεξάρτητης αρχής.
Ο κ. Αντσακλής επεσήμανε ότι στόχος της Αρχής είναι η δημιουργία ενός μητρώου δοτών για να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των μονάδων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Στο μέχρι τώρα έργο της αρχής συμπεριλαμβάνεται η κατάρτιση ΠΔ, υπουργικών αποφάσεων και κώδικα δεοντολογίας, που θέτουν τις προδιαγραφές εφαρμογής της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με στόχο την προστασία των πολιτών, ενώ παράλληλα μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της στέκεται αρωγός στους ενδιαφερόμενους. Δίνει απάντηση στα ερωτήματα πολιτών, έχοντας δημιουργήσει το site eaiya.gov.gr, σχετικά με τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως α) το όριο ηλικίας του υποβοηθούμενου ατόμου, β) την εφαρμογή της μεθόδου ΙΥΑ σε οροθετικά άτομα, γ) τη διακίνηση γεννητικού υλικού εντός και εκτός χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) την παρένθετη μητρότητα, ε) την εφαρμογή της διαδικασίας σε άτομα που τελούν σε ελεύθερη ένωση κλπ.