Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025 -

Άγχος στη μέση ηλικία: Πώς συνδέεται με την άνοια



Το άγχος στη μέση ηλικία μπορεί να αποτελεί ένδειξη επικείμενης άνοιας, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση μελετών.

Αν και εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από μέτριο έως σοβαρό άγχος, δεν είναι σαφές πώς αυτό σχετίζεται με την άνοια ή αν η θεραπεία του άγχους θα μπορούσε να εξουδετερώσει τον κίνδυνο άνοιας, υποστηρίζουν οι βρετανοί ερευνητές.

«Εξετάσαμε ανθρώπους με επίπεδα άγχους που δικαιολογούν την κλινική διάγνωση άγχους, και όχι με απλά συμπτώματα άγχους», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Natalie Marchant, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Για την αναζήτηση πιθανής σύνδεσης άγχους και άνοιας, η ομάδα της Marchant συγκέντρωσε στοιχεία από τέσσερις προηγούμενες μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά περίπου 30.000 άτομα.

Αν και η αιτία της πιθανής συσχέτισης άγχους και άνοιας δεν είναι γνωστή και η μελέτη δεν απέδειξε ότι η μία κατάσταση προκαλεί την άλλη, η Marchant πιστεύει ότι είναι δυνατή μια βιολογική εξήγηση.

«Το άγχος συνδέεται με μια μη φυσιολογική αντίδραση στο στρες σε βιολογικό επίπεδο», ανέφερε. «Και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επίδραση του στρες και της φλεγμονής στα κύτταρα του εγκεφάλου κατά την ανάπτυξη της άνοιας» πρόσθεσε.

Μια μη φυσιολογική αντίδραση στο στρες μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων και την καταστροφή του κεντρικού νευρικού συστήματος, αυξάνοντας την ευπάθεια στην άνοια, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.

«Δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την εκτίμηση του άγχους μέχρι τη διάγνωση της άνοιας -κατά μέσο όρο πάνω από 10 χρόνια- τα ευρήματα από την ανασκόπηση μας δείχνουν ότι το μέτριο έως σοβαρό άγχος μπορεί να είναι ένας δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την άνοια» εξηγούν.

Αν το άγχος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας, οι άνθρωποι μπορούν να το εντοπίσουν εγκαίρως και να παρέμβουν νωρίτερα, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο, δήλωσε η Marchant.

Δεν είναι ωστόσο σαφές αν η θεραπεία θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο ή αν θα βοηθούσε η μη φαρμακευτική αγωγή, όπως ο διαλογισμός, που είναι γνωστό ότι μειώνει το άγχος.

«Υπάρχουν θεραπείες για τη μείωση του άγχους, οπότε το επόμενο βήμα είναι να μελετήσουμε κατά πόσο αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να μειώσουν και τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η Merchant.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.