Την πρωτοκαθεδρία των smartphones, ως η δημοφιλέστερη συσκευή στον πλανήτη σήμερα, απειλούν –και μάλιστα πολύ σοβαρά- τα λεγόμενα phablets (smartphones με μέγεθος οθόνης από 5,5 ίντσες έως πάνω από 7 ίντσες).
Ενώ οι συνολικές πωλήσεις smartphone θα αυξηθούν από 1,5 δις. μονάδες το 2017 σε 1,7 δις. συσκευές το 2021, η αγορά των phablets αναμένεται να ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης των smartphone. Συγκεκριμένα, η αγορά των phablets από 611 εκατ. μονάδες το 2017 θα διαμορφωθεί σε 1 δις. συσκευές το 2021. Αυτή η επίδοση αντιπροσωπεύει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 18,1%.
Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της International Data Corporation (IDC), η συνολική αγορά των smartphone αναμένεται να διευρυνθεί το ίδιο διάστημα κατά 3%, ενώ στα συμβατικά smartphones (κάτω από 5,5 ίντσες) οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 7,4%.
Από την έρευνα της IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker) προκύπτει, εξάλλου, ότι τα phablets, που βασίζονται στο λειτουργικί Android, αποτελούν τον κύριο οδηγό των πωλήσεων smartphones μεγάλης οθόνης. Μάλιστα, η IDC αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Στο ίδιο report η εταιρεία επισημαίνει ότι η Κίνα, η οποία απορρόφησε το 50% των 437,4 εκατ. phablets, που διατέθηκαν συνολικά στη διεθνή αγορά το 2016, θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά smartphone μεγάλης οθόνης, παρουσιάζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 12,6% τα επόμενα χρόνια.
Το ήμισυ της αγοράς
«Το 2012, τα phablets αποτελούσαν μόλις το 1% των πωλήσεων smartphone. Πλέον, ελάχιστα χρόνια μετά, προσεγγίζουν το 50% της αγοράς» σχολιάζει το report Worldwide Quarterly Mobile Device Tracker της IDC. «Οι καταναλωτές συνεχίζουν να καταναλώνουν περισσότερο βίντεο, κάνουν μεγαλύτερη χρήση του gaming, επισκέπτονται πιο συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες εφαρμογές ‘βαριών’ δεδομένων στα smartphone τους. Αυτή η τάση απαιτεί μεγάλη οθόνη γεγονός που βαραίνει πλέον ιδιαίτερα στην αποφάση για την επιλογή μιας συσκευής» αναφέρουν οι αναλυτές της IDC. Εξηγούν μάλιστα ότι οι καταναλωτές μοιάζουν πρόθυμοι να ξεπεράσουν το υψηλότερο κόστος που συνεπάγεται η απόκτηση μιας συσκευής phablet, αρκεί να έχουν μια μεγαλύτερη συσκευή στην κατοχή τους.
«Αν και πολλοί καταναλωτές μπορεί να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτές τις συσκευές, ειδικά σε αγορές που είναι περισσότερο ‘ευαίσθητες’ σε θέματα κόστους, ωστόσο, διάφορά κίνητρα, όπως η χρηματοδότηση συσκευών σε συνδυασμό με εμπορικές πολιτικές προώθησης, καθιστούν αυτές τις συσκευές πιο εφικτές στους αγοραστές» τονίζει η ίδια μελέτη.
Το λειτουργικό
Η IDC σχολιάζει ότι ήδη τα smartphones, που λειτουργούν με λειτουργικό Android, ελέγχουν μερίδιο 85% του συνολικού όγκου της αγοράς, με την εταιρεία να αναμένει ότι το μερίδιο αυτό θα παραμείνει σταθερό σε όλή τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.. Παρά το γεγονός ότι τα smartphones με λειτουργικό Android έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο αγοράς, οι όγκοι των πωλήσεων αναμένεται να αυξηθούν μάλλον υποτονικά: από 1,3 δις. το 2017 σε 1,5 δις. το 2021, που αντιπροσωπεύει μια ετήσια ανάπτυξη μόλις 3,2%.
Όσον αφορά το λειτουργικό iOS της Apple η IDC παρατηρεί ότι η αύξηση που σημειώθηκε το 2017 θα δώσει τη θέση της σε ακόμη μεγαλύτερη ανάκαμψη το 2018. Ξεκινώντας από την πτώση κατά 7% στις αποστολές iPhone το 2016, η IDC προβλέπει αύξηση της τάξης του 2,4% το 2017 και 8,1% το 2018.