Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 -

Ρωσικό διαστημόπλοιο μεταφέρει παραπάνω προμήθειες για την παραμονή των εγκλωβισμένων Αμερικανών στον ISS



Στις 15 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Progress MS-28, το οποίο μεταφέρει τρόφιμα και εξοπλισμό για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η εκτόξευση έγινε στις 6:20 π.μ. ώρα Μόσχας από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με τη χρήση του πυραύλου Soyuz-2.1a.

Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στον ISS σε περίπου δύο ημέρες, μεταφέροντας ζωτικής σημασίας προμήθειες για το πλήρωμα και τον εξοπλισμό του σταθμού.

 

Παράλληλα, στον Σταθμό θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμα οι δύο αστροναύτες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στο διάστημα λόγω της τεχνικής δυσλειτουργίας του σκάφους Starliner της Boeing, στο οποίο επέβαιναν για δοκιμαστική πτήση. 

Μάλιστα, το ρωσικό σκάφος Progress μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από τις συνηθισμένες, για να υπάρχει σιγουριά για την επάρκεια του πληρώματος του ISS. 

Η NASA οργάνωσε συνέντευξη Τύπου στις 14/8, αναφέροντας εξαρχής ότι «δεν έχει μεγάλες ανακοινώσεις» για την επιστροφή των αστροναυτών παρά μόνο μια ενημέρωση για την κατάστασή τους.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την επιστροφή, η NASA θα λάβει την απόφαση στα τέλη Αυγούστου.

Αν δεν είναι εφικτό να επιστρέψουν με το Starliner, θα χρησιμοποιήσουν πτήση της SpaceX οπότε η παραμονή τους θα παραταθεί για αρκετούς μήνες.

Υπάρχουν αναφορές πως επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο για επιστροφή των αστροναυτών με ρωσικό σκάφος Soyuz, αν και το να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν αρκετά απίθανο.