Ο πρόεδρος αποφάσισε να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αριζόνα για να προβάλλει τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στη διάρκεια της θητείας του στις πολιτείες οι οποίες αναμένεται ότι θα έχουν αποφασιστική σημασία για την έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Όπως και το 2020, ο Μπάιντεν θα έχει αντίπαλο στην κούρσα για το Λευκό Οίκο τον ρεμπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Εκείνη τη χρονιά, η Αριζόνα (νοτιοδυτικές ΗΠΑ) είχε προσφέρει τη νίκη στον δημοκρατικό υποψήφιο, όμως με ένα αποτέλεσμα στήθος με στήθος, καθώς η απόσταση μεταξύ τους ήταν μόνο 10.457 ψήφοι. Μια νέα επιτυχία στην πολιτεία αυτή μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για τον εν ενεργεία πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να πείσει τους ψηφοφόρους, που παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τον οικονομικό απολογισμό του, παρά τις πρόσφατες θετικές στατιστικές αναφορικά με την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας και την επιβράδυνση του πληθωρισμού.
«Το υπουργείο Εμπορίου κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την Intel για να της παράσχει έως 8,5 δισ. δολάρια σε άμεσες χρηματοδοτήσεις και 11 δισ. δολάρια σε δάνεια στο πλαίσιο του ‘Chips and Science Act’» (Νόμος για τους Ημιαγωγούς και την Επιστήμη), ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο νόμος αυτός, ο οποίος χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2022, προβλέπει 52,7 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ποσό που ανακοινώθηκε σήμερα θα διατεθεί «για την κατασκευή και την ενίσχυση υποδομών της Intel στην Αριζόνα, το Οχάιο, το Νέο Μεξικό και το Όρεγκον», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
Χάρη στις επενδύσεις αυτές, ο Λευκός Οίκος προβλέπει πως θα δημιουργηθούν σχεδόν 30.000 θέσεις άμεσης απασχόλησης και «θα υποστηριχθούν δεκάδες χιλιάδες έμμεσες θέσεις απασχόλησης».
Πριν από την επίσημη ανακοίνωση, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι η Intel θα επενδύσει το ισόποσο άνω των 100 δισ. δολαρίων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια από τις πιο μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη βιομηχανία των ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα επιτρέψει επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να πλησιάσουν το στόχο τους να παράγουν έως το 2030 το 20% των ημιαγωγών τελευταίας τεχνολογίας που κατασκευάζονται στον κόσμο, πρόσθεσε η υπουργός, υπογραμμίζοντας πως το σημερινό επίπεδο βρίσκεται στο μηδέν.
«Εξαρτιόμαστε από ένα πολύ μικρό αριθμό εργοστασίων στην Ασία για το σύνολο των πιο εξελιγμένων μικροεπεξεργαστών μας. Αυτό είναι αφόρητο και απαράδεκτο», σχολίασε η υπουργός.
«Είναι ένα πρόβλημα οικονομικής ασφαλείας. Είναι ένα πρόβλημα εθνικής ασφαλείας. Και θα το αλλάξουμε αυτό», τόνισε.