Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Ο Elon Musk κατηγορείται για αντιγραφή σχεδίων από τον σκηνοθέτη του «I, Robot»



Ο σκηνοθέτης της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «I, Robot» του 2004 κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk ότι αντέγραψε τα σχέδιά του για ανθρωποειδείς μηχανές και αυτοκινούμενα οχήματα.

Σε μια εκδήλωση της Tesla πριν λίγες ημέρες, ο Musk παρουσίασε το φουτουριστικό Cybercab της Tesla, με φτερωτές πόρτες και χωρίς τιμόνι ή πεντάλ, καθώς και μια νέα εκδοχή στα ρομπότ Optimus.

Αλλά η παρουσίαση του «We, Robot», που παίζει με τον τίτλο μιας συλλογής διηγημάτων του Isaac Asimov, τράβηξε επίσης το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη του «I, Robot», Alex Proyas.

Ο σκηνοθέτης, στην ταινία του οποίου πρωταγωνιστεί ο Γουίλ Σμιθ ως ντετέκτιβ που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα φαινομενικά υπάκουα ανδροειδή, κατηγόρησε τον Musk ότι αντέγραψε το έργο του σε μια ανάρτηση στο X.

«Γεια σου Elon, μπορώ να έχω πίσω τα σχέδιά μου, παρακαλώ», ανέφερε ο Proyas σε μια ανάρτηση που προβλήθηκε 6,4 εκατομμύρια φορές.

Ο Αυστραλός σκηνοθέτης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, δήλωσε ότι συνεργάστηκε με μια «πολύ ταλαντούχα ομάδα σχεδιασμού» για τη δημιουργία των οπτικών μέσων της ταινίας, απαντώντας σε κάποιον που αμφισβήτησε την πρωτοτυπία του σε σχόλιο σε ανάρτηση στο Instagram.

«Ο Elon Musk από την άλλη πλευρά έχει μια όχι και τόσο ταλαντούχα ομάδα σχεδιασμού που παρακολούθησε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του I, Robot όπως φαίνεται», είπε.

Ο Πάτρικ Τατόπουλος, ο σχεδιαστής παραγωγής της ταινίας, αναδημοσίευσε αργότερα την εικόνα συγκρίνοντας τα σχέδια της ταινίας και τις εικόνες από την εκδήλωση της Tesla δίπλα-δίπλα σε δική του ανάρτηση στο Instagram.

«Ίσως φταίω μόνο εγώ, ή μήπως θα έπρεπε να αισθάνομαι τιμή που ο Elon βρήκε κάποια έμπνευση στα σχέδιά μου για το I, Robot», έγραψε ο κ. Τατόπουλος.

«Όπως και να έχει, έχει πλάκα να το παρακολουθείς», πρόσθεσε.

Οι ισχυρισμοί του Proyas αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό στο διαδίκτυο, ωστόσο, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι η δική του ταινία είναι παράγωγος.

Αρκετοί άνθρωποι απάντησαν στην ανάρτησή του στο X με εικόνες του θηλυκού cyborg στη γερμανική εξπρεσιονιστική ταινία του Fritz Lang, Metropolis, από το 1927.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι διερωτώνται αν οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν ιδέες στον κινηματογράφο και τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας -ειδικά καθώς οι εταιρείες αναπτύσσουν νέα gadgets και ρομποτική για να επωφεληθούν από το ενδιαφέρον για τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Ο κ. Musk έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι εμπνεύστηκε από το βιβλίο του Ντάγκλας Άνταμς «Ο οδηγός του ωτοστόπ για τον Γαλαξία», στο οποίο εμφανίζεται το ανθρωποειδές ρομπότ Marvin the Paranoid Android.

Και έχει, επίσης, αποκαλέσει το φουτουριστικό Cybertruck της Tesla «ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού από το μέλλον» που «θα οδηγούσε ο Bladerunner».