Ένας ανήσυχος 14χρονος, ο Tanmay Bakshi, ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις στο Διεθνές Φόρουμ για την Κυβερνητική Επικοινωνία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς είναι ο νεότερος στον κόσμο ειδικός πάνω στον τομέα ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Όταν ο Tanmay ήταν μόλις πέντε ετών, βλέποντας τον προγραμματιστή πατέρα του να εργάζεται, ένιωσε μια ακατανίκητη επιθυμία να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα γύρω από τον θαυμαστό κόσμο των υπολογιστών. «Ερωτεύτηκα τους υπολογιστές στα 5 μου χρόνια», εξηγούσε, χθες, στο περιθώριο του International Government Communication Forum, που διεξάγεται στη Σάρτζα. Ο 14χρονος μάλιστα είχε ανέβει στην κεντρική σκηνή ως ένας από τους 40 διακεκριμένους ομιλητές του διήμερου φόρουμ.
Στα 7 του, ο Tanmay Bakshi είχε στήσει ήδη το δικό του κανάλι στο Youtube, όπου «ανέβαζε» διαδικτυακά μαθήματα πάνω στον προγραμματισμό και με κάθε βίντεό του γινόταν αποδέκτης χιλιάδων ερωτήσεων από ανθρώπους από όλο τον πλανήτη. Στα 9 του είχε ήδη αναπτύξει την πρώτη του εφαρμογή για iPhone και σήμερα όχι μόνο εργάζεται στην IBM ως ειδικός πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και γυρνά τον κόσμο δίνοντας ομιλίες και διαλέξεις πάνω στον τομέα του.
Ο νεαρός Tanmay δεν πιστεύει, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «αντικαταστήσει» τους ανθρώπους, αλλά, όπως λέει, η χρήση της «μας βοηθά να πάρουμε ό,τι καλύτερο απ' αυτούς».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτήν την εποχή ο 14χρονος εργάζεται (στον τομέα του) πάνω στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, με στόχο να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για την κατάθλιψη στους νέους, οι οποίοι -η δική του γενιά, όπως λέει- είναι αυτοί που μπορούν να διατηρήσουν τη δυναμική στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων της.
«Η τεχνητή νοημοσύνη και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι απίστευτα δυναμικές και η πρόοδός τους είναι ραγδαία. Προκειμένου να διατηρήσουμε αυτή τη στροφή (προς την τεχνολογική ανάπτυξη), θα πρέπει οι νέοι όχι απλώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αλλά και να "μιλούν" τη γλώσσα της. Στόχος μου είναι να συμβάλω στην ανάπτυξη 100.000 επίδοξων προγραμματιστών και προκειμένου να γίνει αυτό, παρακολουθώ εκδηλώσεις όπως αυτή, πραγματοποιώ ομιλίες και πηγαίνω σε σχολεία», έλεγε από το βήμα του φόρουμ στη Σάρτζα.
Εξηγούσε, δε, πώς τα ριζοσπαστικά επιτεύγματα της τεχνολογίας έχουν αλλάξει το προφίλ των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων και των πολιτών τους. «Η παραδοσιακή επικοινωνία σήμαινε ότι υπήρχαν εκατομμύρια άνθρωποι που προσπαθούσαν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί σε κάποια κυβέρνηση κι αυτό απλώς είναι αδύνατο ως αποτελεσματική μορφή επικοινωνίας. Με την έλευση των social media, υπάρχει πλέον πρόσβαση σε ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να κάνουν μια εκτίμηση της κοινής γνώμης. Η επικοινωνία μεταξύ πολιτών και κράτους είναι πλέον ισότιμη».
Ο 14χρονος Tammay Bakshi έχει ήδη γράψει ένα βιβλίο («Hello Swift! iOS app programming for kids and other beginners») κι ένα ακόμα βιβλίο με τη δική του υπογραφή είναι… στα σκαριά.
Όσο για το «κλειδί» της επιτυχίας του; Δεν ξεχνά πως ό,τι κατάφερε το οφείλει κυρίως στους γονείς του, οι οποίοι, όπως έχει κατά καιρούς πει, του πρόσφεραν τα αναγκαία ερεθίσματα και τη στήριξη για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.
Στο International Government Communication Forum, στη Σάρτζα των ΗΑΕ, 40 διακεκριμένοι ομιλητές από 16 χώρες του πλανήτη συμμετέχουν σε θεματικές, όπως «η ψηφιακή διπλωματία στην επικοινωνία με τις κυβερνήσεις», «τα νέα μέσα στην υπηρεσία ανθρωπιστικών ζητημάτων» και «το μέλλον των επικοινωνιών».
Οι εργασίες του διήμερου φόρουμ άνοιξαν με ομιλία του κυβερνήτη της Σάρτζα, σεΐχη Σουλτάν μπιν Μοχάμεντ αλ Κάσιμι, ενώ κοινή διαπίστωση όσων μίλησαν κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα του φόρουμ, ήταν η ανάγκη διαφάνειας στην επικοινωνία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προστατεύονται τα συμφέροντα των πολιτών.