Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 -

Το μανιφέστο του Ζούκερμπεργκ και το όραμα για το Facebook



Το όραμά του η εταιρία του να λειτουργήσει ως ανάχωμα απέναντι στον αυξανόμενο απομονωτισμό, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, γράφοντας σε επιστολή προς τους χρήστες ότι η πλατφόρμα της εταιρίας μπορεί να αποτελέσει την «κοινωνική υποδομή» του πλανήτη.

Σε ένα μανιφέστο 5.700 λέξεων, ο Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του μεγαλύτερου παγκοσμίως μέσου κοινωνικής δικτύωσης, επικαλέστηκε τον Αβραάμ Λίνκολν, τον αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στη χώρα τον 19ο αιώνα που ήταν γνωστός για την ευφράδεια του, και παρουσίασε μια φιλοσοφική πτυχή που είναι μάλλον ασυνήθιστη για ένα επιχειρηματικό κολοσσό.

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω λόγω της παγκοσμιοποίησης και γίνονται κινήσεις για απόσυρση από αυτή την παγκόσμια διασύνδεση», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα κινήματα. Το ερώτημα είναι, ανέφερε ο 32χρονος επιχειρηματίας, εάν «ο δρόμος μπροστά μας έχει στόχο να μας ενώσει περισσότερο ή να αντιστρέψει την πορεία αυτή», προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ του να έρθουν οι άνθρωποι κοντά ο ένας στον άλλον.

Επικαλούμενος απόσπασμα από επιστολή που έγραψε ο Λίνκολν προς το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε προς τους 1,9 δισ. χρήστες του Facebook: «Τα δόγματα του ήρεμου παρελθόντος είναι ανεπαρκή στο θυελλώδες παρόν».

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι το Facebook μπορεί να κινηθεί πολύ πέρα από τις ρίζες του ως δικτύου επικοινωνίας για φίλους και οικογένειες, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε πέντε τομείς, στους οποίους αναφέρεται ως «κοινότητες» και αφορούν από την ενδυνάμωση των παραδοσιακών θεσμών, έως την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια κρίσεων και μετά από αυτές καθώς και της ενίσχυση της συμμετοχής στα κοινά.

Σε σχόλια στο Facebook, κάποιοι χρήστες επαίνεσαν την επιστολή του Ζούκερμπεργκ για τη θετική του στάση, ενώ άλλοι ανακήρυξαν «νεκρή» την παγκοσμιοποίηση.